head
2183026 810x458 75f08
Cumartesi, 20 Nisan 2024

Alanya Hamdullah Emin Paşa -HEP- Üniversitesi'nin düzenlemiş olduğu 3. Uluslararası Mimarlık ve Şehircilik Çağdaş İlişkiler Konferansı başladı. Koronavirüs salgını nedeniyle internet üzerinden canlı şekilde yapılmasına karar verilen konferans, bu koşullar altında programın tamamının online gerçekleşmesi açısından da dünyada bir ilke imza attı ve büyük başarı elde etti...

Alanya HEP Universitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durdu ÖNER, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol R. SAYIN, Mimarlık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Evren ÜLKERYILDIZ ve konferans başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hourakhsh A. NIA'nın açılış konuşmaları ile başlayan etkinlikte, her ülkeden 100'den fazla akademisyen sunumlarını paylaştı.
Konferansta İtalya Genoa Üniversitesi'nden Prof. Dr. José Manuel Pagés Madrigal, Kanada Neoland Çin Kültürü Okulu'ndan Prof Dr. Donia Zhang, Alanya Alaaddin Keykubat Universitesinden Prof. Dr. Alaattin Kanoğlu ve Bahreyn Üniversitesinden Prof. Dr. Islam El Ghonaimy, panel konuşmalarını gerçekleştirdi. Dünyanın çeşitli ülkelerinden mimarlık ve şehircilik uygulamalarına ve örneklerine yer verilirken, mimarlık, inşaat, şehircilik, sürdürülebilirlik, kültürel miras, inşaat teknolojileri ve inşaat proje yönetimi gibi alanlarda sunumlara yer verildi.

HEP KONFERANS 1 alanya hep te online konferans h45441 f7d97 d2c2a

DÜNYA’NIN 7 HARİKASI KONUŞULDU...
Birbirinden ilginç konuların da tartışıldığı etkinliğin ilk gününde, "Avlu" mimarisinin dünyadaki örneklerinden, "Uzlaştırma Aracı Olarak Duvar" temasına, kendi içinde yoğunluğu artan şehirlerdeki yapılaşma problemlerinden, üniversite kampüslerindeki peyzaj düzenlemelerine kadar 40'a yakın farklı konu işlendi. İtalya Salento Üniversitesinden Prof. Dr. Francesco Del Sole "Dünyanın 7 Harikasının Sözlü ve Görsel Anlatımı" konusunda değinirken, İstanbul Rumeli Üniversitesinden Dr Öğr. Üyesi Şefik Emre Ulukan ise Değişim Yönetiminin İnşaat Projelerindeki Riskleri Etkisi ve Akıllı Ofis Tasarımında Kültürel Değişim Yönetimi konularındaki araştırma bulgularına değindi.
Mimarlık ve Şehircilik alanlarında dünyada yaşanan problemlere önerilen çözümlerden, iyi uygulama örneklerine kadar daha birçok konunun tartışıldığı ve birbirinden değerli akademisyenlerin araştırma ve deneyimlerini paylaştığı konferansın 2 gün sürmesi planlandı.

HEP KONFERANS 3 95925676 528958617989380 5708281225970450432 n a53c5

 

DOĞU KÜLTÜRÜNE YER VERİLDİ...
Konferansta, Kanada Neoland Çin Kültürü Okulu'ndan Prof Dr. Donia Zhang, "Avlu" mimarisinin kültürler arası analizini yaparken tüm dünyadan örnekler vererek avlunun önemine vurgu yaptı. Konutlarda avlu kullanımının özellikle Doğu kültürlerinde törensel amaçlı ve sosyal ilişkilere yönelik olduğundan bahsetti. Örneğin çeşitli kutlama ve törenlerden aile yemeklerine kadar bir çok aktivitenin yapıldığı, iklime bağlı olarak günlük hayatın da geçirildiği bir yaşam alanı olduğundan bahsederken Çin, Hindistan, İspanya, Türkiye, Suriye gibi ülkelerden çok çeşitli örnekler paylaştı.

BÜYÜK ÖLÇÜDE AZALACAK...
Bir başka sunumda İstanbul Rumeli Üniversitesi'nden Dr Öğr. Üyesi Şefik Emre Ulukan, İnşaat Projelerinin Yönetiminde Değişim Yönetiminin İnşaat Risklerine Etkisi konusundaki araştırma bulgularını değerlendirdi. İnşaatlar projelerinde en çok karşılaşılan riskler arasında olan maliyet artışı ve gecikmelerin en önemli sebepleri arasında "Tasarım Değişiklikleri" olduğuna değinirken, projenin başlangıcında kullanıcı ihtiyaçlarının çok etkin şekilde belirlenmesi ve bu aşamada daha kapsamlı bir ihtiyaç programı hazırlanması durumunda, tasarım süreçlerinin daha etkin bir şekilde ilerleyeceği ve tasarım kaynaklı değişikliklerin azaltılabileceğini, dolayısıyla maliyet artışı ve gecikmelerin büyük ölçüde azalacağını belirtti.

HEP KONFERANS 4 95854805 3312935935648749 2620902469810520064 n 541ee

 

ŞEHİRCİLİK DENGESİ KURULABİLİR...
Konferansta İtalya Genoa Üniversitesi'nden Prof. Dr. José Manuel Pagés Madrigal, şehirleşmede yoğunluk artışının sebepleri ve şehirlere etkisinden bahsederken, bu bölgelerde olumsuz değişikliklerin olduğunu belirtti. Kahire'deki Fatimid bölgesini örnek vererek, yoğunluk artışı nedeniyle orijinal dokusunu yitirmek üzere olan bölgelerin tekrar canlandırılarak şehircilik dengesinin kurulabileceğini ifade etti.

STRATEJİK ÖNEME SAHİP...
Araştırma Görevlisi Şeyma İncesakal, sunumunda doğayla bütünleşik yaşamın simgesi olan "Biyofilik Mimari" konusuna değinirken, dünyadan birçok örneğin yanı sıra İstanbul Meydan Alışveriş Merkezi örneğini de irdeledi. Yer altı mimarisi konseptini de taşıyan bu yapılaşma şeklinin, sürdürülebilirlik ve çevrecilik gibi avantajlarına değinirken şehir planlama ve mimari tasarımlarda doğayı korumak ve çevrecilik açısından da stratejik bir öneme sahip olduğunu dile getirdi.

 

 

 

Alanya Güneşi Haber Merkezi

Gazeteler