head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 19 Nisan 2024

 

Rus Ordusu'nun Batı teknolojisinin çok gerisinde kaldığına dair Ukrayna savaşı adeta bir turnusol kağıdı görevi gördü...

Ukrayna tarafından düşürülen Rus Hava Kuvvetlerine ait Su-34 savaş uçağından, gösterge paneline koli bandıyla yapıştırılmış bir GPS cihazı bulundu. Konuyla ilgili konuşan İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, "Pilotlar kendi sistemlerinin düşük kalitesi nedeniyle, ticari GPS cihazı monte ederek sorunu çözmeye çalışıyor" yorumunda bulundu.

 

Ukrayna savaşı, Rus ordusunun teknolojik olarak Batılı orduların ne kadar gerisinde olduğuna dair pek çok bilginin ortaya çıkmasına da neden oldu. Bu düşük veya geri teknoloji konusunda en ilginç iddialardan birini İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ortaya attı. Bakana göre düşürülen bir Rus savaş uçağında pilotun kullandığı ön panele koli bandıyla yapıştırılmış bir ticari GPS cihazı bulundu.

Bakan, Rusya’nın kendi navigasyon sisteminin son derece kötü olduğunu, pilotların nerede olduklarını anlayabilmek için piyasada ticari olarak satılan yön bulma araçlarını (GPS) uçaklarına koyduklarını öne sürdü.

 

Wallace, Ukrayna'da düşürülen Rus savaş uçaklarının "gösterge panellerine bantlanmış" ilkel GPS alıcılarıyla birlikte bulunduğunu çünkü dahili navigasyon sistemlerinin çok kötü olduğunu söyledi. Wallace ayrıca, Rus askeri donanımının geri kalmışlığını Ukrayna'nın işgal girişiminin ortaya çıkardığını sözlerine ekledi.

"TİCARİ GPS'LE YOLLARINI BULUYORLAR"...

Wallace, "Düşen Rus Su-34'lerin gösterge panellerine ticari 'GPS' alıcıları bantlanmış olarak bulundu, böylece pilotlar kendi sistemlerinin düşük kalitesi nedeniyle nerede olduklarını bu yöntemle bulabiliyorlardı" dedi.

 

Sonuç olarak, Rusya geçit töreni yapmayı sevdikleri büyük miktarda top ve zırha sahip olsa da, bunları birleşik silah manevrası için kullanamıyorlar ve sadece kitlesel ayrım gözetmeyen barajlara başvuruyorlar” dedi.

Su-34 ilk olarak 1990'ların başında Sovyetler Birliği'nde üretildi, ancak hala Rusya'nın önde gelen savaş uçaklarından biri.

Ukrayna savaşı, Rusya'nın eski askeri teçhizatla ilgili sorunları düzeltme ve teçhizat kıtlığını aşma girişimleri olduğuna dair çok sayıda kanıtı ortaya çıkardı.

 

"İHA'YA PET ŞİŞEYLE YAKIT DEPOSU"...

 

Geçen ay, Ukraynalı askerler tarafından düşürülen bir İnsansız Hava Aracı'ndan (İHA), koli bandıyla kaplanmış ve yakıt kapağı için genel bir plastik pet şişe çıkmıştı. Yine mart ayında, Ukraynalı askerler , savaş alanında atılan 1978 yapımı Rus ordusuna ait bandajlar buldular .

Wallace yaptığı konuşmada, Rus araçlarının "içlerinde 1980'lerin kağıt Ukrayna haritalarıyla sık sık karşılaştıklarını ve askerlerin lojistik kamyonlarda geçici koruma olarak çam kütükleri kullandığını ileri sürdü.

Rusya, pazartesi günü Moskova'da 9 Mayıs Zafer Bayramı askeri geçit töreninde programda olmasına rağmen kötü hava koşulları nedeniyle savaş uçaklarının gösteri uçuşunu iptal etmişti. Törenin yapıldığı gün Moskova'da havanın oldukça güneşli olması dikkatlerden kaçmamıştı. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAK: Ajanslar

Gazeteler