head
2183026 810x458 75f08
Perşembe, 28 Mart 2024

 

Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid El Nahyan hayatını kaybetti...

 

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid El Nahyan'ın 73 yaşında hayatını kaybettiği duyuruldu.

Haber üzerine BAE'de 40 günlük yas ilan edildi.

Halife Bin Zayid El Nahyan kimdir?

Halife bin Zaid en-Nehyan 25 Ocak 1948'de doğdu. Abu Dabi emiri ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin mevcut Devlet Başkanıydı.

Ölen babası Zayid bin Sultan el-Nehyan'ın yerine 3 Kasım 2004 tarihinde göreve başladı. Babasının hastalığı sırasında devlet başkanı vekili olmuştu. Aynı zamanda Abu Dabi Kalkınma Fonu'nun başkanı olarak görev yapmıştı.

06.11.2019 tarihinde Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid Al Nahyan, 4. kez Devlet Başkanı seçilmişti.

BAE'nin Türkiye ile ilişkileri

Türkiye ile BAE ilişkileri 2013 yılı itibariyle bozulmaya başladı. Mısır'da askeri darbe ile Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, iktidardan alındı. Erdoğan, Batı’yı ve körfez ülkelerini darbeye sessiz kalmakla suçladı.

Finansör suçlaması

2016 yılında ise BAE, Türkiye’deki darbe girişiminin finansörü olduğu iddiasıyla yandaş gazete manşetlerin de yer aldı. Libya iç savaşında da Türkiye ve BAE farklı cephelerde yer aldı. BAE, Mısır'la birlikte General Halife Hafter yanlılarını destekledi.

Türkiye ise Trablus merkezli Ulusal Mutabakat hükümetine destek verdi. Türkiye, BAE ile Yemen ve İsrail ile ilgili de eleştirdi. BAE ise Türkiye ile ilişkilerinin kopma noktasına geldiği süreçte Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile yakınlaştı.

Türkiye, 2021 yılından itibaren dış politikada yeni bir sayfa açtı. BAE, Mısır, Suudi Arabistan ve İsrail ile ilişkilerini normalleştirmek için diplomasi trafiğini sürdürüyor.

Sedat Peker paylaşımlarını durdurdu

Suç örgütü lideri Sedat Peker de ailesiyle birlikte Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) yaşıyor. Çektiği videolarla iktidar partisi yöneticileri hakkında iddaları gündeme getiren Peker, BAE Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan’ın Türkiye ziyareti sonrası paylaşımlarını durdurulmuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAK: Ajanslar

Gazeteler