head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 29 Mart 2024

 

Rusya-Ukrayna savaşının ardından dünyanın buğday ihtiyacını sırtlanmaya başlayan Hindistan'da buğday ihracatı yasaklandı. Bu gelişmeyle beraber ülkeyi bir alternatif olarak görüp yüklü miktarda sipariş veren Türkiye'nin de buğday krizi yaşaması bekleniyor...

Rusya-Ukrayna'nın ardından bir darbe de Hindistan'dan: Türkiye'yi bekleyen büyük tehlike...

buğday krizi 2 6a595

Dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi Hindistan'da buğday ihracatı yasaklandı. Rekor kıran hava sıcaklıklarının rekolteyi düşürdüğünü bildiren Hindistan hükümeti, yerel fiyatları sakinleştirmek ve ülkenin gıda güvenliğinin tehdit altında olduğunu belirtti. Hindistan, geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin tarihinde ilk kez buğday ithalatı yapmasıyla gündeme gelmişti.

Dünya, Ukrayna'daki Rus işgalinin yol açtığı arz kısıtlamalarını hafifletmek için ikinci en büyük buğday üreticisi olan Hindistan'a bel bağlamıştı. Ancak, Hindistan Dış Ticaret Genel Müdürlüğü, ülkedeki buğday ihracatını derhal yürürlüğe girmek üzere yasakladığını açıkladı. Diğer ülkelerin talebi üzerine buğday ihracatına izin verilebileceğini bildiren Genel Müdürlük, diğer tüm yeni sevkiyatların derhal yasaklanacağını söyledi.

buğday krizi 3 07ff5

'GIDA KORUMACILIĞI ARTIYOR'...

Dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi Hindistan'ın ihracatı durdurma kararı, ülkedeki yüksek enflasyon konusundaki endişelere dikkat çekerken savaşın başlamasından bu yana gıda korumacılığının artmasına yol açıyor. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, artan tarım fiyatları ile yerel gıda tedarikini sağlamaya çalışıyor. Endonezya hurma yağı ihracatını durdururken, Sırbistan ve Kazakistan tahıl sevkiyatlarına kota koydu.

Bu ayın başlarında, rekor kıran bir sıcak dalgasının Hindistan'da buğday rekoltesine zarar verdiği ve hükümeti ihracat kısıtlamalarını değerlendirmeye sevk ettiği bildirilmişti. Tüketici İşleri, Gıda ve Kamu Dağıtım Bakanlığı, hükümet Hindistan'ın buğday üretimi için tahminleri düşürse bile, ihracatın denetlenmesine gerek duymadığını söylemişti.

TÜRKİYE'Yİ BUĞDAY KRİZİ BEKLİYOR...

Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle oluşan açıkta Hindistan, son 20 yılda buğdayı stratejik bir öncelik olarak alması sayesinde ihracatını ve gelirini artırdı. Türkiye de geçtiğimiz günlerde 50 bin tonluk buğday siparişi ile ülkeden ithalat yapmıştı.

Buğdayın anavatanı olarak bilinen Türkiye, yanlış tarım politikaları ve artan maliyetler nedeniyle buğdayı yurt dışından ithal ediyor. Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle Hindistan'ı bir alternatif olarak gören Türkiye'nin, ülkenin bu kararının ardından buğdayda kriz yaşaması bekleniyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAK: Ajanslar

Gazeteler