head
2183026 810x458 75f08
Salı, 16 Nisan 2024

Genel merkezi Antalya’da olan, Tüm İş Adamları-Rusya Federasyonu Sakha Cumhuriyeti Dostluk, Kardeşlik ve Dayanışma Derneği (TSİAD) başkanı Ömer Mahmudoğlu,Yakutistan dönüşü dernek yönetimiyle yaptığı toplantıda önemli açıklamalarda bulundu...

Yakutistan Cumhurbaşkanı ve Dışişleri bakanlığının davetlisi olarak, Cumhurbaşkanımızın oğlu Bilal Erdoğan ve ekibi ile birlikte Sakha Türklerinin doğanın yeninden canlanması anlamında, bolluk-bereketi simgeleyen yaz bayramı ISIAH (ISSIK) kutlamalarına katılan TSİAD genel başkanı Ömer Mahmudoğlu, Yakutistan yetkilileriyle yaptıkları görüşmeleri ve faaliyetleri anlattı. Dünya genelinde başta Türk dünyası yetkilileri olmak üzere, Fransa, Japonya, Almanya gibi birçok ülke temsilcisinin katıldığı merasimlerin çok görkemli olduğunu ifade eden Mahmudoğlu ” Bayram kutlamaları sonrası,başta Yakutistan Cumhurbaşkanı olmak üzere, Ticaret Bakanı, Turizm Bakanı ve diğer Yakutistan yetkilileriyle birçok konuda görüşüp sözleşmeler yapma fırsatı bulduk” dedi. İki gün süren kutlamalar sonunda, yarışmalarda birinci gelen yarışmacılara hediyeler verip Türkiye’ye davet ettiklerini söyledi..

Ömer Mahmudoğlu’nun başkanlığındaki TSİAD heyetinde bulunan başkan vekili Mehmet Delen ve iş adamı İlyas Kiriş’i, Yakutistan Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Aykal Gabyshev konuk ederek görüşmelerde öncülük etmiş.

 yakutistan toplanti 2 9a05f

TÜRK EVİ SOSYAL TESİSİ VE ANA OKULU İNŞA EDİLİYOR,

Alınan kararları ve yapılan anlaşmaları izah eden başkan Mahmudoğlu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) Yakutistan özerk cumhuriyetine 2.5 milyon dolarlık tıbbi ekipman hibe ettiğini, Yakutistan’ın başkenti Yakutsk’ta bir ana okulu yaptırma kararı alındığını bildirildi.

Büyük turizm şirketlerinin sahipleri ve yöneticilerinin ve Yakut ve Türk iş insanları tarafından kurulan ‘Yakutiya’ adlı turizm enformasyon merkezinin, Yakutistan ile turizm alanında işbirliği anlaşması imzaladığını, Yakutistan devlet üniversitesi ile eğitim anlaşması yaptıklarını anlatan başkan, Türkiye’den öğrencilerin gidebileceğini, Yakutistandan da öğrencilerin Türkiye’de eğitim alabileceklerini belirtti. Kendilerine yer tahsis edildiğini belirten Mahmudoğlu, “Tahsis edilen alana en kısa zamanda Selçuklu mimarisiyle bir Türk evi ve içinde toplantı salonu, konferans salonu olan, Türk lokantası ve Türk marketi olan bir sosyal tesisi inşa edeceğiz. Yanında Yakut mimarisiyle bina da olacak” dedi. Haftada bir Antalya’dan Yakutistan’a uçak seferleri kararını beklediklerini sözlerine ekledi. “Medeniyetlerin birleşmesi yollarla olur ” diyen başkan, uçak seferlerinin önemli olduğunu dile getirdi.

 yakutistan toplanti 3 0e0be

KÜLTÜR SANAT BAĞI KURULMUŞ

Başkan Ömer Mahmudoğlu, Bakan İrina Vıysokih ile yaptıkları görüşmeler sonucu, “Türk-Sakha İş Adamları Derneği olarak Yakutistan Devlet Tiyatrosu ile Kültürde ve Sanatta İşbirliği Anlaşması İmzaladık” dedi.Yakut Bakanın, Türk partnerleri önümüzdeki kasım ayında Yakutistan’da yapılması planlanan ‘Munha’ uluslararası festivaline davet ettiğini söyledi. Ayrıca Turizm Bakanlığının destekleriyle Yakutistan’da çekimi yapılmış sinema filmlerini, film festivali haftası düzenleyerek Türkiye’de yayınlatacaklarını belirtti.

YAKUT, PIRLANTA, ALTIN TÜCCARLARI GELİYOR

Daha önce yapılan ticaret anlaşması çerçevesinde, dokuzuncu ayda Antalya’da Türk devlet yetkilileriyle birlikte birinci iş konseyi düzenleneceği müjdesini verdi.” Düzenlenecek iş forumunda,Yakutistan dan yüze yakın inşaat, altın, elmas, pırlanta tüccarları gelerek, Türk yetkilileri ve iş adamlarıyla buluşacaklar” dedi. Yakutların Türk sevdalısı olduklarını dile getiren Ömer Mahmudoğlu, “Yakutistan’da 4 ay yaz oluyor, yetiştirebildiklerini muhafaza edip kışın kullanıyorlar, ama yetersiz oluyor. Aklınıza gelecek her türlü sebze, meyve, bakliyat ürünlerini Türk üreticilerden almaya hazırlar. Bu konuda anlaşmalar yaptık” dedi.

 yakutistan toplanti 4 d5182

ANTALYA’YA FABRİKA KURULACAK

Yakutistan’ın büyük inşaat firmalarından bazıları ile anlaşma yaptıklarını izah eden başkan Mahmudoğlu, ” ülkemize ve yöremize yatırımcı çekmeyi başardık. Derneğimizle ortak olarak Antalya’ya konteynır ve prefabrik imalatı yapacak çelik konstrüksiyon fabrikası kurulacak” dedi. Ayrıca, Yakutistan’da inşaat sektörü için yapılacak çok iş olduğuna dikkat çeken Mahmudoğlu, “Türk inşaat firmalarının tecrübesine ihtiyaç duyduklarını, kentsel dönüşüm dahil kamu binaları, köprüler, alt üst geçitler gibi birçok alanda inşaat sektörünü bekleyen işler var” diyor.

yakutistan toplanti 5 4369c

Kısa zamanda çok güzel gelişmeler olduğunu belirten Mahmudoğlu, “Kurulan kültür köprüsü ile iş adamlarımızın ve girişimcilerimizin istifade edeceklerine eminim. Yakutistan ile oluşturulan ilişkiler, birçok alanda olumlu neticeler verecektir. Karşılıklı ilişkiler arttıkça her iki ülke insanları, ekonomik anlamda ilerleme kaydedecektir. İş adamlarımız vakit geçirmeden bizlerle iletişime geçsinler, o ülkedeki yetkililerle ve iş adamlarıyla her iki devletteki kardeşlerimizi bir araya getirmeye hazırız. Bu iş, ticari, kültürel, sosyal ve kardeşlik köprüsüdür” şeklindeki cümlesiyle açıklamalarını sonlandırdı.

Cengiz Savaşeri (Özel Haber)

Gazeteler