MUZ ATIKLARINDAN ÜRETİLEN ORGANİK GÜBRENİN TANITIMI YAPILDI...
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenen, Alanya Belediyesi’nin katkılarıyla BAUMANN Firması tarafından hizmete açılan “Muz Atıklarından Mikrobiyal ve Organik Gübre Tesisi” tarafından üretilen ilk ürünler düzenlenen törenle kamuoyuna tanıtıldı.
Alanya Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü Şantiyesi’nde gerçekleşen tanıtım programına, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Milliyetçi Hareket Partisi Alanya İlçe Başkanı Mustafa Türkdoğan, Alanya İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar, Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Alanya Belediye Meclisi Üyeleri, muhtarlar, ziraat mühendisleri ve çok sayıda çiftçi ile vatandaş katıldı. Tarımda kullanılan zirai ilaç oranını azaltmayı ve verimliliği arttırması beklenen proje, Alanya Belediyesi tarafından, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleri sonucu hayata geçirildi. Alanya’nın en önemli tarımsal ürünü konumundaki muzun ağacından üretilen bitkisel organik gübrenin, tarımsal faaliyetlerde önemli bir rol üstlenmesi bekleniyor.
“ALANYA’YA YENİ BİR EKONOMİK DEĞER OLACAK”...
Tesis ve çalışmalar hakkında bilgiler veren BAUMANN Firması Sahibi Fatih Akdağ, tesisin 17 dönüm arazide, 1900 m2 kapalı alanla hizmet verdiğini belirtti. Akdağ, “Tesisin temel amacı, Türkiye’nin önemli bir tüketim meyvesi olan muzun, meyvesi alındıktan sonra geriye kalan bitki atığının değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması, muz ağacı kütüğü ve dallarının hammadde olarak kullanılarak bitkisel menşeli katı ve sıvı organik ve mikrobiyal gübre üretmektir” dedi. Akdağ, tesisin yılda 2736 ton katı, 7056 ton ise sıvı gübre üreteceğini belirtti.
“ÖZLENEN TATLARI GERİ GETİRECEK BİR PROJE”...
Akdağ’ın konuşmasının ardından projede görev alan akademisyenler de ürünlerin önemine vurgu yaptılar. Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Çakmakçı, projenin tarımsal faaliyetler adına büyük önem taşıdığını ifade etti. Tarımsal ürünlerde son yıllarda kaybolan tat ve kokuların bu proje ile geri gelebileceğini söyledi. Çakmakçı, “Tarımda tamamen ilaçlardan kurtulmak mümkün değil. Zaten olmamalı da. Zararı olduğu kadar yararlı olduğu noktalarda var. Ama bunu doğal ve organik yol ve ürünlerle minimuma indirmek sağlanabilir. Bu anlamda bu proje büyük önem arz etmektedir” dedi. Biyoloji Uzmanı Mehmet Ali Özgür de elde edilen mamulün değerlerini tablo ile anlattı ve tarım üzerindeki etkilerini deneyler yaparak katılımcılara gösterdi.
BAŞKAN YÜCEL: “YÖRESEL ÜRÜNLERİN DEĞERİNİ ARTTIRACAK”...
Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel de, “Yöresel ürünlerimizin marka değerini arttırmak ve tanıtımını yapmak amacıyla göreve geldiğimiz ilk günden bu güne kadar titizlikle çalışmaktayız. 2014 yılından bu yana da muz lifi projesini yürütmekteyiz. Muz lifinden ürettiğimiz hediyelik eşya, elbise ve ayakkabı gibi ürünler çok büyük ilgi gördü. Muz lifinin giyim sektöründe kullanımının arttırılması ile ilgili çalışmalarımız sürerken, muz gövdesinden faydalanabilmek için yeni projeler geliştirdik. Çalışmalarımız kapsamında, Muz Atıkları Geri Dönüşüm Tesisi, belediyemizin işbirliğinde Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından sağlanan hibe destekleriyle 1 yıl önce kuruldu. Tesisimizde, muz bitkisinin gövdesi değerlendirilerek bitkisel katı, sıvı organik ve mikrobiyal gübre üretilmekte” dedi.
BAŞKAN YÜCEL: “ALANYA’YA YENİ BİR KAZANÇ OLACAK”...
Başkan Yücel: “Sadece Alanya, Manavgat ve Anamur civarında yetişen muzun meyvesinin yanında her yıl çöpe giden muzun bitki gövdesinin de değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılması Alanya’mız için yeni bir kazanç kapısı olacaktır. Muz bitkisinden ürettiğimiz gübre çeşitlerini kendi seralarımızda kullanmaya başladık. Muz gübresinin ileride kullanımının çok artacağını ve önemli bir pazar payı elde edeceğini düşünüyoruz. Ürettiğimiz bitkisel muz gübresi, üretimi artacak, hem yurt içine, hem de yurt dışına pazarlanacak ekonomik değeri yüksek bir ürün olacaktır. Bir Alanya markası oluşturmayı hedefledik. Kat edecek çok yolumuz var ancak başarılı olacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
HABER: Ayten YILMAZ