head

2183026 810x458 75f08
Cumartesi, 21 Aralık 2024

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Alanya Şube Başkanı Mustafa Durusoy, MÜSİAD ‘ın hayata geçirmeyi planladığı ve lansmanını yaptığı “Akıllı Tarım Kent Projesi” Kırsal kalkınma projesinin önemine dikkat çekti. Durusoy, "Kırsal yaşamı şehir standartlarında yeniden yapılandırmayı hedefleyen bu proje kırsal yaşamı teşvik edebilmek adına geniş çaplı bir dönüşüm" dedi...


Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan MÜSİAD'ın sosyal sorumluluk sahibi olduğunu ve bu yönde yerelden kalkınma odaklı projelere öncülük edip destek verdiğinin belirten Durusoy, "Akıllı Tarım Kent Projesi MÜSİAD Genel Merkezin de Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin de katıldığı bir basın toplantısı ile geçen hafta yapıldı. Ülkemiz tarım sektörünün bu süreçten maksimum fayda sağlayabilmesi adına çalışıyoruz. Tarımda üretim gücüne sahip bir ülkeyiz. Pandemi sonrasında birçok ülkede raflar boş dururken Türkiye’de tarım ve gıda sektöründe hiçbir problem yaşamadık. Pandemi sürecinde gıda milliliğinin daha da öne çıktığını gördük. Bu önümüzdeki yıllarda da gündemde olacak. Dolayısıyla bizim tarımdaki gücümüzü daha da artırmak için tarım sektöründeki projelere sıkı sıkı sarılmalıyız. MÜSİAD Akıllı Tarım Kentler projesi, tarım, hayvancılık ve endüstriyel tarım alanları başta olmak üzere kırsal kalkınma hedefine uygun çalışmaları ve kırsal yaşamı teşvik edebilmek adına geniş çaplı bir dönüşüm içeriyor." Dedi.


Durusoy, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan'ın da daha önce belirttiği gibi proje ile 400 milyon liralık ticaret hacmine ulaşılacağını, 500 aile, bin çalışan olmak üzere 3 bin kişiye de kırsal şehir hayatı sunulacağını hatırlattı.


AKILL TARIM KENT’İN DETAYLARI...
Dijital Akıllı Tarım Üretim Sistemi. Tarımda inovatif gelişmelerin, tarımsal meteoroloji, erken uyarı sistemi, sulama ve gübreleme otomasyonları, akıllı gübre yönetimi, hassas ilaçlama, izlenebilirlik yazılımları gibi tarımsal modernizasyon uygulamalarıyla çevre, teknoloji ve inovatif ilkelerinin Akıllı Tarım Kentlerde uygulanması planlanıyor. Kurulacak ekosistemde KOBİ ölçeğinde 250 işletme kurulması hedefleniyor.
Ortak Akıl Üretim Ekosistemi. Kırsaldaki en büyük sorun, ortak üretim kültürünün olmayışı. Akıllı Tarım Kentlerde en önemli kriterlerin başında beraber ortak çalışabilme ve beraber üretip kazancı adil bir şekilde paylaşma olgusu amaçlanıyor. Makine parkı, düve merkezi, kesimhane, yem ve ürün siloları, hayvan bakım merkezi gibi işletmeler ortak akıl üretim ekosisteminin altında kurulacak.
Yüksek Refah ve Yaşam Ekosistemi başlığında ise şehirde bulunan imkanlar ile kırsalda bulunan doğal yaşamı bir araya getiren ekosistem hedefleniyor. Şehirlerde aranan yüksek refah yanında kaliteli ve doğal yaşamı bir arada sunmak için müstakil ve bahçeli konutlar, eğitim kurumları, kafe ve lokantalar, AVM, spor salonu sinema ve tiyatroların da kırsalda kurulması amaçlanıyor.
Projenin önemli ana başlıklarından bir diğeri ise Üreten ve Değiştiren Sosyal Ekosistem. Kırsalda yaşayanların kendilerini geliştirebilecek ve sosyalleşebilecek imkanları kısıtlı. Tarım Kent ile kişiler hem hobilerini yerine getirerek sosyalleşecekler hem de üretime katkı sunacaklar. Bu kapsamda el sanatları merkezi, resim ve müzik atölyeleri sürekli eğitim merkezleri kurulacak.
Son başlık ise Ortak Akıl Yönetim Ekosistemi. Çünkü bu ekosistemin ortak akıl ve profesyoneller tarafından yönetilmesi planlanıyor. 

 

 

 

 

 

HABER: Mertcan YILMAZ

Gazeteler