Rusya ve Ukrayna savaşının ardından ekonomik ambargo altında kalan Rus vatandaşları, Rus Mir Kartı ile Türkiye’de alışveriş yapmaya hazırlanıyorlar...
Rusya- Ukrayna savaşının ardından birçok ülke ve uluslararası şirketler Rusya'ya karşı yaptırımları devreye koymuştu. Visa ve Mastercard’ın Rusya'daki operasyonlarını durdurmasının ardından, Rusya'dan alınan Visa ve Mastercard özellikli kartlar yurt dışında kullanılamaz hale gelmişti. Rusya Merkez Bankası, Rus Mir kartı ödeme sisteminin Türkiye'de Türkiye İş Bankası, Ziraat Bankası, VakıfBank cihazlarında nakit çekebilmek ve alışverişlerde ödeme yapabilmek için kullanılabileceğini duyurdu.
Konuyla ilgili Yeni Alanya’ya özel açıklamalarda bulunan sektör temsilcileri, bunun turizm ve Türk ekonomisi için olumlu bir adım olduğunu belirttiler.
‘BANKA HESABI AÇMA TALEPLERİ ARTTI’...
Bu durumun turizm için olumlu bir gelişme olduğuna vurgu yapan ALTİD ve ALTAV Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu, “Mir, Rusya Merkez Bankası tarafından 2017'de kabul edilen yasa ile kurulan bir ulusal ödeme sistemi. Türkiye’de önce İş Bankası sonra Ziraat Bankası tarafından kabul görmüştü. Bugünlerde, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle, Rusya’ya uygulanan ambargolar nedeniyle, Rusların birikimlerini ülkeden çıkarabilmeleri ve yurtdışında alışveriş yapabilmelerinin iki yönteminden biri oldu. İşlerini kaybeden, zorunlu askerliğe girmek istemeyen ve ekonomik şartların daha da ağırlaşmasından korkan birçok Rus vatandaşı, ülkeden çıkış yapıyor. Türk Hava Yolları’nın tarifeli seferleri ile her gün bir çok Rus ülkeyi terk ediyor. Son haftalarda Rus vatandaşlarının banka hesabı açma taleplerinde yoğun bir artış olduğu görülüyor. Bunun yanı sıra Rusya’da patlayan kripto para hacmi de Rus vatandaşlarının Rusya’nın uyguladığı para kontrolü önlemlerini aşmanın bir yolunun da kripto paralardan geçtiğini gösteriyor. Sonuçta Ruslar ambargoları delip, hayatlarına devam edebilmenin yollarını bir şekilde buluyorlar. İş Bankası ve Ziraat Bankası yoluyla alışveriş de yapabilecekler. Bu turizm adına olumlu bir gelişme. Ama çok sayıda Rus’un tatile çıkabilmesi için, uçak krizinin çözülmesi, tur operatörlerinin operasyonlarına başlaması gerekiyor. Sadece Türk Hava Yollarının tarifeli seferleriyle çözülecek bir durum değil bu. Diliyorum, en kısa sürede iki ülke arasındaki savaş sona ersin, her şey normale dönsün” dedi.
‘RUSYA TEDBİRİNİ 2014 YILINDA ALMIŞTI’...
ALTİD ve ALTAV Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Cimrin, “Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte, Rus vatandaşlarına batı ve Amerika tarafından birçok konuda yaptırım uygulanıyor. Özellikle Visa ve Mastercard’ın tamamen Rus vatandaşlarına kapatılmasının ardından hareket alanları iyice daraldı. Ödeme yapabilmeleri, alışveriş yapabilmeleri, para çekebilmeleri son derece kısıtlandı. Fakat Rusya bunun önlemini bir nebze almıştı. 2014’te Kırım’ı işgal ettikten sonra Rus vatandaşlarına, dünyadaki diğer öncü kredi kart sistemleri tarafından yaptırımlar geleceğini öngörerek, Rusya Merkez Bankası tarafından Mir ödeme sistemini kurdular. 2019 yılında da Ziraat Bankası, İş Bankası ile anlaşma yaptılar. Zaten bu ödeme sistemi Türkiye’de geçerliydi. Rus vatandaşların kartları, Ziraat Bankasının tüm ATM’lerinde ve anlaşmalı işletmelerde kullanılabiliyordu. Şu anda bu uygulamanın önemi biraz daha ortaya çıktı. Rus vatandaşlar, Ziraat Bankası, Vakıf Bank, İş Bankası'nda parasal işlemlerini gerçekleştirebilecekler. Tabii ileride Türkiye’nin Mir sisteminden çıkması konusunda baskılar gelecektir. Bu baskılar karşısında ne kadar dik durabilirsek ekonomik olarak bundan kazançlı çıkacağız. Ülkeler arası bir savaşın vatandaşların gündelik hayatına müdahaleye kadar indirgenmesini de yadırgıyoruz. Umuyoruz savaş bir an önce biter. Ama bu süreçte Rus vatandaşlar için Türkiye doğru bir adres. Biz bu sistemi devam ettirdiğimiz sürece burada yaşamaları, alışveriş yapmaları ve tatil yapmaları devam edecektir” şeklinde konuştu.
‘EKONOMİK İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRECEK’...
Aynı zamanda ALTAV Yönetim Kurulu Üyesi olan acenteci Cengiz Topçu ise “Avrupa ve Amerika’nın Rusya-Ukrayna krizinde Rusya'ya sert ekonomik ambargolar uygulaması sonucu, Rus vatandaşlar var olan paralarını harcamakta dahi güçlük çekiyor. Özellikle ülkemizde yaşayan Rus vatandaşlarının bu sorununa yönelik çözüm arayışları devam ediyor. Bazı bankaların buna öncülük etmesi, sınırlı da olsa gelme ihtimali olan diğer Rus vatandaşları için de olumlu bir gelişme. Belki bu adımın ileriye gitmesi halinde Ruble’nin de piyasada geçerli bir para birimi olması konusunu da gündeme getirebilir. Bu konunun yaygınlaşması, sınırlı ülkelerle ticaret imkanı kalan Rusya’nın, ülkemiz ile olan ekonomik işbirliğine katkı sunabilir. Tabi ki temennimiz, yaşanan bu dramın bir an önce bitmesi ve normal gündemimize dönmemiz” ifadelerini kullandı.