head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 29 Mart 2024

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sili bu yıl Alanya'da açılan otellerin oranıyla dolulukları ve turist kaybı hakkında  Alanya Güneşi gazetesine  açıklamalarda bulundu ve bilgiler verdi...

BURHAN SILI 21 KASIM 2020 1 thumbnail Burhan Sili 3 f19fa

Pandemi süreci dünya ve ülke ekonomilerinde ve dolayısıyla turizm sektöründe ciddi sıkıntılara yol açtı. Haziran ortası itibariyle iç pazarda başlayan hareket temmuzda Ukrayna ve İngiltere, ağustosta Rusya ve Almanya ile devam etti. Her ne kadar tüm tesisler açılamasa da sektörde bir canlılık sağlandı...


‘YÜZDE 70 KAYIP YAŞADIK’...
2019 rakamlarına baktığımızda Antalya ve Gazipaşa Alanya havalimanları 15 milyon yolcu ağırlamıştı. Bu rakam bu ay itibariyle 3 milyon 300 bin civarına ulaşabildi. Yılsonu itibariyle de 4 milyona ulaşacağını öngörüyoruz. Bu şekliyle değerlendirdiğimizde bir önceki yıla göre yüzde 70 civarında kayıp söz konusu.


‘KREDİLER CANSUYU OLDU’...
Bu gidişat sonucunda tesislerimiz ve turizmden ekmek yiyen esnafımız ciddi oranda etkilendi. Bu süreçte yapılmış olan Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) destekleri, diğer yandan Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli krediler, KOBİ’lere verilen krediler bugün değerlendirdiğimizde hem bizler açısından hem de esnaf açısından belirli bir can suyu oldu ve olmaya da devam ediyor. İlgililerle yapmış olduğumuz görüşmelerde bu desteklerin devam edeceği yönünde bilgilendirme aldık.

sili 21 kasım 2020 SONalanya nin turist kaybini 1b4a 35471


‘TOPARLANMA 1-2 YIL SÜRER’...
Rusya pazarının 2021’de de liderliğini koruyacağını düşünüyoruz. Genele baktığımızda ve mevcut şartlar altında tüm pazarlar 2021 yılında devrede olacak. Mayıs ayı itibariyle sezonun başlayacağını öngörüyoruz. 2019 rakamlarını yakalamamız 1-2 yılı bulabilir. Tüm bu gelişmeler ışığında 2021 yılında bu yıla göre çok daha iyi bir performans sergileyeceğimize inanıyoruz. 

 

BURHAN SILI 21 KASIM 2020 3 thumbnail Burhan Sili fuar e82e6
‘PANDEMİDE AVANTAJ SAĞLADIK’...
Bu yıl sağlıklı ve sürdürülebilir turizm çalışmalarını kapsayan sertifikasyon programını hayata geçirdik. Bu çalışma ülke turizmimiz adına dünya ölçeğinde ciddi bir avantaj sağlamış durumda. Çalışmalarımız 2021’de de devam edecek. Misafirlerimizin ve çalışanlarımızın, bizlerin adına sağlık önlemleri noktasında üzerimize düşen çabayı gösteriyoruz, göstermeye de devam edeceğiz. 

 

 

 

HABER: İbrahim AKDAĞ

Gazeteler