head

2183026 810x458 75f08
Perşembe, 21 Kasım 2024

İstanbul, Nisan 2019 – “Sen de Dokun, Ritmin Değişsin” eğitimleri ile Parkinson hastalığına farkındalık oluşturmak ve Parkinson hastalarının sosyal yaşamlarına destek olmak amaçlanıyor.

Parkinson hastalığı hareketleri etkileyen, ilerleyici, sinir sistemi bozukluğu hastalığıdır.1 Dünyada 10 milyon, Türkiye’de ise 150 bin civarında Parkinson hastası olduğu tahmin ediliyor.2 Parkinson hastalığında; en yaygın olarak titreme, kas sertliği, ve hareket yavaşlığı gibi belirtiler ortaya çıkıyor ve hastalık ilerledikçe bu semptomlar giderek kötüleşebiliyor.3 Parkinson hastalığının ileri evresindeki hastalarda, düşme ve denge bozukluğu sık görülebilir ve hastalar günlük işlerini yerine getiremeyebilir.3

Parkinson hastalığı konusunda toplumsal bilinçlendirme yaratmak adına 11 Nisan tarihi, tüm dünyada Dünya Parkinson Hastalığı Günü olarak kabul ediliyor. Parkinson Hastaları Derneği ve global biyofarma şirketi AbbVie’nin koşulsuz desteği ile gerçekleştirilen “Sen de Dokun, Ritmin Değişsin” eğitimleri ile Parkinson hastalığı konusunda toplumda farkındalık oluşturmak ve hastaların sosyal yaşamlarında iz bırakmak amaçlanıyor. “Sen de Dokun, Ritmin Değişsin” eğitimleri sayesinde Parkinson hastaları haftada bir gün, Parkinson Hastaları Derneği’nde bir araya gelerek beden perküsyonu eğitimleri alıyorlar.

1554883231 parkinson poster 5 77fb9

“Sen de Dokun, Ritmin Değişsin” eğitimlerinde amacımız parkinson hastalarının yaşama olan bağlılıklarını güçlendirmek
Proje kapsamında profesyonel davulcu Fikri Yargıcı, on beş Parkinson hastasına beden perküsyonu eğitimi verdi. Yurtdışında özellikle İspanya’da bu tarz projelerin gerçekleştiğini ifade eden Yargıcı, “Eğitimler sırasında hastalar hem el hem de ayakları ile ritim tutarak koordinasyon çalışması yapmış oluyorlar ve ince motor becerilerini de geliştiriyor. Amacımız Parkinson hastalarının yaşama olan bağlılıklarını güçlendirmek. Ayrıca, eğitimler boyunca çok keyifli zaman geçirdiğimizi mutlaka belirtmek isterim” dedi.

Türkiye’de bir ilk
Parkinson hastalarına yönelik Türkiye’de ilk kez böyle bir çalışma yapıldığını belirten Parkinson Hastaları Derneği Başkanı Gülnur Kelçe, beden perküsyonu eğitimlerinin hastaların fiziksel ve sosyolojik gelişimine katkı sağladığını gözlemlediklerini belirtti. Kelçe, “Parkinson hastaları sosyal yaşamlarından kopmayarak takım çalışması ile beden perküsyonu performansı sergiliyorlar” dedi. Hastaların yaşam kalitesini arttırmada hasta yakını, hasta ve hekim koordinasyonuna da dikkat çeken Kelçe, bu çalışmanın Parkinson hastalarının genel yaşam kalitesine olumlu etkisi olduğunu belirtti.

Yaptığımız her işin merkezine hastaları koyuyoruz
AbbVie Türkiye Hasta İlişkileri ve Kurumsal İletişim Direktörü Figen Şamdancı, ileri evre Parkinson hastalığı hakkında farkındalık oluşturarak hastalara tedavilerin ötesinde sağlık çözümleri sunmayı amaçladıklarını belirtti. Şamdancı, “AbbVie olarak fark yaratan en önemli özelliğimiz, yaptığımız her işin merkezine hastaları koymak. Hastaların ve toplumun bilinçlenmesine destek olan farkındalık çalışmalarına her zaman öncelik veriyoruz” dedi.

 1554883231 parkinson poster 6 1dccb

 

AbbVie Hakkında
AbbVie araştırmaya dayalı global bir biyofarma şirketi olarak, dünyanın en ciddi ve karmaşık bazı hastalıklarına yönelik yenilikçi ve ileri tedaviler geliştirmeyi taahhüt etmektedir. Şirketin misyonu uzmanlığını, işine adanmış çalışanlarını ve yenilikçiliğe yönelik benzersiz yaklaşımını kullanarak, başlıca dört alanda faaliyet göstermektedir: immünoloji, onkoloji, viroloji ve sinir bilimleri. AbbVie çalışanları, 75’ten fazla ülkede her gün dünyanın dört bir yanındaki insanlar için sağlık çözümlerini iyileştirmek üzere çalışmaktadır. AbbVie hakkında daha fazla bilgi için www.abbvie.com ve www.abbvie.com.tr adreslerini ziyaret edebilirsiniz. @abbvie’yi Twitter, Facebook, Linkedin ve Instagram’da; @ abbvieturkiye’yi Twitter, Facebook ve Instagram’da takip edebilirsiniz.

Parkinson Hastaları Derneği hakkında
Parkinson Hastaları Derneği; hasta, hasta yakını ve gönüllülerin desteğiyle 2014 yılı Nisan ayında kurulmuştur. Derneğin çalışmalarında en büyük öncelik, Parkinson hastalığının toplumda bilinmesini sağlayarak farkındalık oluşturmaktır. Parkinsonlu bireylerin ve yakınlarının sıkıntılarını, sorunlarını paylaşarak yaşam kalitelerinin artırılması için çözümler sağlayan Parkinson Hastaları Derneği; uzmanların ve gönüllülerin desteğiyle Parkinson hastalarını topluma kazandırmak için egzersiz, terapi, eğitim ve iletişim programları gibi faaliyetlerle destek ve eğitimler vermektedir.

Gazeteler