İngiltere’de bir kimya şirketi, yeni tip corona virüsün (Covid-19) tuvaletlerdeki yayılımına dikkat çekmek için, sifonun çekilmesiyle havaya yayılan virüs ve bakterileri yüksek hızda kameralar kullanarak görüntüledi...
Uzmanlar corona virüs parçacıklarının bir buçuk metreye kadar yükselebileceğini ve 5 haftadan daha uzun süre canlı kalabileceğini belirterek, insanları sifonu çekmeden öne klozetin kapağını kapatması ve tuvalet hijyenine daha fazla özen göstermesi konusunda uyarı yaptı.
BİR BUÇUK METREYE KADAR SIÇRAYABİLİYOR...
İngiliz kimya şirketi Harpic, sifon çekildiği anda havaya yayılan corona virüs partikülleri fotoğrafladı. Yüksek hızlı kameraların kullanıldığı çalışmada, virüslü parçacıkların bir buçuk metreye kadar ulaşabildiği görüldü. Söz konusu araştırma, Lancet dergisinde yayımlanan bir makalenin ardından geldi.
SEMPTOMLARIN ORTAYA KALKMASINDAN 5 HAFTA SONRA BİLE DIŞKIDA HALA CANLI...
Bilim insanları corona virüsün insan sindirim sisteminde çoğalabileceğini ortaya koydu. Bununla bilikte Covid-19 hastalarının dışkısında bulunan virüs partiküllerinin, test edilen hastaların negatif çıkmasından yaklaşık 5 hafta sonra canlı olarak bulunduğu kaydedildi.
Araştırmacılar virüsün fekal yol ile bulaşabileceğini ortaya kondu, ancak Harpic insanların bu potansiyel bulaşma yoluna karşı önlem almadığına dikkat çekti.Şirket tarafından yaklaşık 2 bin kişiliyle yapılan ankette İngiltere'deki yetişkinlerin yüzde 55'inin tuvaleti sifonu çekerken kapağı kapatmadığını ortaya koydu. Ancak katılımcıların yüzde 72’si corona virüs pandemisi kişisel hijyenine her zamandan daha fazla dikkat ettiğini söyledi.
KLOZET KAPAĞI HER ZAMAN KAPALI TUTULMALI...
Harpic, klozet suyunun, zararlı patojenlere maruz kaldıktan sonra sifon çekilse bile kirli halde kaldığını söyledi. Bu yüzden kalozet kapağının her zman kapalı tutulması gerektiğini ve sıklıkla temizlenmesi gerektiğini belirtti.
VİRÜS TUVALETLERDE SADECE FEKAL YOLLA BULAŞMIYOR...
Kimya şirketi, corona virüsün tuvaletlerden sadece fekal yollarla bulaşmayacağı konusunda uyardı. Harpic, sifonı çekilen bir tuvaletin ürettiği parçacıkların alt solunum yollarına ulaşabileceğini ve bir kişinin kontamine olmuş yüzeye dokunduğunda elini burnuna ve ağzına götürdüğünde Covid-19’a yakalanabileceğine dikkat çekti.
KLOZET KAPAĞINI KAPTMAYAN İNGİLİZLERİN YARISI SİFONU ÇEKMİYOR...
Öte yandan yapılan ankette, sifonu çekerken neden kapağı kapatmadıkları sorulduğunda, ankete katılanların başlıca nedenleri arasında sifonu çekmeme (yüzde 47), kapağa dokunmaktan korkma (yüzde 24) ve genel unutkanlık (15 yüzde) olduğu görüldü.
Bununla birlikte, ankete katılan 2 bin kişinin neredeyse tamamı (yüzde 95) risklerin farkına vardıktan sonra kapağı kapatmaya başlayacaklarını belirtti.
Alanya Güneşi Haber Merkezi
KAYNAK:NTV.COM.TR