head

2183026 810x458 75f08
Cumartesi, 18 Ocak 2025

BAHARDA VARİS ALARMI
Varis hastalığının şikayetleri, en çok bahar döneminde kendini gösteriyor.
Kardiyovasküler sistem hastalıkları arasında mevsim geçişinden en çok etkilenen hastalıklardan biri varistir. Özellikle ailesel riski olanlarda, erken yaşlarda başlama ihtimali yüksek olan varis hastalığı günümüzün sorunlarından olan hareketsiz yaşam ve mesleki deformasyonlar gibi yaygın nedenlerden dolayı toplumun büyük kısmını etkiliyor. Ancak hastalık, sinsi seyri ve rahatlıkla göz ardı edilebilecek şikâyet profili nedeni ile uzun süre gizli kalabiliyor.

1556263401 1 51338
Yaz ayları, varis hastalığının şikâyetlerinin arttığı bir dönem olduğu için tanı konulabilmesinin de kolay olduğu dönemdir. Sağlıklı bireylerde dahi havaların ısınması, nem miktarının artması ve buna ek olarak özellikle yeterli miktarda sıvı alınmaması nedeniyle vücutta meydana gelen sıvı kaybı, sıcak aylarda toplardamarlarla alakalı sorunların oluşumuna veya şikâyetlerin belirmesine neden oluyor. Bu durum havaların ısınmaya başladığı bahar ayları ile birlikte hastaların hekime başvurma oranını da belirgin biçimde artırıyor.

1556263401 3 b58f0
Varislerin, genel olarak bacak toplardamarlarında meydana gelen yapısal bozulmalar ve genişlemeler olarak tarif edildiğini belirten Acıbadem Fulya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk, “Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülen varisin, havaların ısınması sonrası hem görsel kaygılar hem de kişilerin hissettiği şikâyetler nedeni ile önemi bir kat daha artmakta. Pantolon veya kalın çorap gibi kışlık giysilerin raflara kaldırılıp etek, şort gibi bacağı açıkta bırakan kıyafetlerin giyilmeye başlaması ile görsel ve estetik kaygılar özellikle kadınlar için ön plana çıkmaya başlamaktadır. Varisleşmiş kılcal ve büyük damarların görülmesi, fark edilmesi veya rahatsızlığın hissedilmesi de bu nedenle sıklıkla bahar aylarına denk gelmektedir. Yaz ayları yaklaştığı için tedavi şansını kaçırdığı düşüncesi pek çok hastanın kafasında belirmektedir. Deniz, plaj mevsimi olan, varis çorabı giymenin görece zor olduğu ve direkt güneş ışınına maruz kalınırsa iz oluşması ihtimalinin yüksek olduğu yaz aylarında hastalar varis tedavisinden kaçınmaktadırlar. Halk arasında yerleşmiş olan kanının aksine, varis hastalığında tıbbi sebeplerle tedavi gerektiği durumlarda veya estetik amaçlı işlemler yaz aylarında da yapılabilmekte. Özellikle cilt üzerinden uygulanmakta olan radyofrekans işlemlerinde, estetik sorunlara sebep olan kılcal varisler yaz aylarında da başarılı bir şekilde yok edilebilmektedir.” dedi.

1556263408 Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Do . Dr. Cem Ar t rk 16 8d39d
Sıcakta Varis Çorabı İhmal Ediliyor
Sıcak havaların varis çorabı kullanmayı zorlaştırdığını söyleyen Dr. Cem Arıtürk, “Tüm bu mevsimsel özelliklerin yanında varis hastalığının tedavisinde önemli bir yer tutan varis çoraplarının kullanılması da sıcak yaz aylarında çok zor olmaktadır. Bu nedenle giyilmesi ihmal edilmekte ve gün sonuna doğru oluşan bacak ağrısı, dolgunluk hissi, şişlik gibi şikâyetler yaz aylarında daha bariz bir şekilde ortaya çıkmaktadır.” dedi.

1556265779 Varis orab 1d3ea
Güneşin Etkilerine Dikkat
Varis hastalarının güneşin etkilerine karşı son derece dikkatli olması gerektiğini söyleyen Dr. Cem Arıtürk sözlerini şu şekilde noktaladı: “Tüm bu etkilerin azaltılması ve şikayetlerin kontrol altına alınabilmesi için yaz aylarında varis hastalarının mümkün olduğunca güneşlenmekten kaçınmaları, güneşlenmek isteyenlerin sabah saat 10:00’dan önce ve akşamüstü saat 16:00’dan sonra güneşlenmeyi tercih etmeleri, güneşlenme sonrasında soğuk su ile bacak masajı yapmaları veya denize girmeleri önerilir. Benzer şekilde havanın sıcak olduğu ve güneş ışınlarının dünyaya dik açı ile ulaştığı 10:00-16:00 aralığını mümkün olduğunca serin, gölge ortamlarda bulunmak yalnız varis hastalığından ötürü değil genel sağlık açısından da önemlidir. Bununla birlikte yüzme, yürüme gibi aktivitelerin bacaklardaki kasların çalışmasına sebep olacağı ve varisleşmiş damarlardaki akımı kolaylaştıracağı bilinmektedir. Yaz aylarında yeterince sıvı almak damarlardaki kanın daha akışkan olmasını ve kan akımının daha rahat olmasını sağlamaktadır; bu nedenle günde en az 2 litre sıvı tüketmek gerekmektedir.”
Ayrıntılı Bilgi: www.cemariturk.com / www.pelvikkonjesyonsendromu.com
Esra Duranoğlu
Markaevi Halkla İlişkiler
212 240 85 85

Gazeteler