head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 29 Mart 2024

 

24 Şubat'tan bu yana Rus işgali altındaki Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar müzakere masasına dönmeye hazır olduklarını açıkladı. Rusya'nın Ukrayna'ya ait buğdayları çaldığını öne süren Büyükelçi Bodnar, çalıntı tahılların yabancı ülkelere satıldığını belirterek Türkiye'nin de bu ülkeler arasında yer aldığını öne sürdü...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat akşamı, Ukrayna'yı 'askerden ve Neo- Nazilerden arındırma' bahanesiyle başlattığı işgal girişiminin 100. gününde Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, 100 gündür yaşananlara tepki göstererek basın toplantısı düzenledi.

Müzakere masasına dönmeye hazır olduklarını açıklayan Büyükelçi Bodnar, Ukrayna'nın barışçıl bir millet olduğunu kaydetti. Rusya'nın küresel gıda güvenliğinde büyük bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Büyükelçi Bodnar, Rusya'nın Ukrayna'ya ait buğdayları çaldığını öne sürdü. Çalıntı tahılların yabancı ülkelere satıldığını söyleyen Bodnar, Türkiye'nin de bu bu ülkeler arasında olduğunu idda etti.

 

Türkiye'den yardım beklediklerini belirten Bodnar'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Müzakere masasına dönmeye hazırız. Biz barışçıl bir milletiz. Türkiye’nin ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ yaklaşımını paylaşıyoruz. Rusya’nın Karadeniz’deki faaliyetlerinden dolayı Ukrayna limanları bloke edildi. Rusya küresel gıda güvenliğine büyük bir tehdit oluşturdu. Limanlarımızda uluslararası pazara çıkaramadığımız toplam 22 milyon tahıl bloke altında kalmaya devam ediyor

Rusya’nın ülkemize karşı başlattığı tam kapsamlı savaşın 100. gününe girdik. Bu savaş aslında 8 yıldır devam ediyor. Bu son derece zor bir 100 gün oldu. Bu 100 gün içinde hayatta kalmakla yetinmedik bir nevi de kazanmış olduk. Bu aslında bizim bağımsızlık için sürdürdüğümüz bir savaş. Türk halkı bu savaşı 100 sene önce verdi. Aslında bu savaşın bedeli çok ağır. Savaşta binlerce askerimizi ve sivilimizi kaybettik. 10 binlerce kişi yaralandı. Şehirlerimizin altyapısı yok edildi.

 

242 ÇOCUĞUMUZ HAYATINI KAYBETTİ...


100 gün içinde Rusya, topraklarımızda Ukrayna Başsavcılığı tarafından kaydedilmiş 21 bin suç işledi. Rus işgalciler sadece insanlarımızı öldürmüyor, kadınlarımıza tecavüz ediyor, malı mülkü çalıyor ve gerçekten çok korkunç bir tablo ortaya çıkarıyor. 700’den fazla çocuk zarar gördü. 242 çocuğumuz da hayatını kaybetti.

Yaklaşık 220 bin kişi evlerinden oldu. İşgalci on binlerce evi yok etti. 100 gün içinde 501 hastane, 191 eğitim kurumu, 153 mimari anıt ve 18 bin altyapı tesisi yok edildi. Bu savaştan dolayı 12 milyon Ukrayna vatandaşı yaşadıkları yeri değiştirmek zorunda kaldı. 6 milyon kişi de yurt dışına çıktı. Yaklaşık 150 bin Ukrayna vatandaşı Türkiye’ye geldi. Bu insanlardan bir kısmı geri döndü. Türkiye'de gerçekten güvenli bir sığınak ve ev buldular.

 

RUSYA 32 GAZETECİYİ ÖLDÜRDÜ...


Rusya gazetecilere karşı 282 suç işledi ve sadece öylesine 32 gazeteciyi öldürdü. Rusya saldırgan politikasından sürgün politikasına döndü. Bugüne kadar yaklaşık 1 milyon vatandaşımız Rusya’ya zorunlu olarak sürgün edildi. 1 milyondan 220 bini ise çocuklardır.

Rusya bu savaşı sonlandırmak yerine savaşı devam ettirmek istiyor. Bildiğiniz gibi Donetsk bölgesinde sıcak çatışmalar devam ediyor. Herson ve Zaporijya bölgelerinde de sıcak çatışmalar devam ediyor. Ne yazık ki her gün yaklaşık 100 askerimiz hayatını kaybediyor.

 

SONSUZA KADAR RUSYA İLE SAVAŞMAK İSTEMİYORUZ BİZ BARIŞTAN YANAYIZ...


Bizim mücadele etmekten başka çaremiz yok. Müzakere sürecine devam etme sürecimiz Rusya tarafından başlatılan yeni saldırılara sebep olmuştur. Ukraynalıların çoğu teslim olmaktansa topraklarımızın bütünlüğünü sağlamak için savaşmaya devam etmemiz gerektiğini düşünüyor.

Halkımız mücadeleye devam etmeye hazır ama kendisi için, başkası için değil. Rusya ile sonsuza kadar savaşmak istemiyoruz. Çünkü biz barıştan yanayız. Müzakere masasına dönmeye hazırız. Biz barışçıl bir milletiz. Türkiye’nin ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ yaklaşımını bu bağlamda paylaşıyoruz. Ukrayna kendi toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının korunması için mücadele ediyor. Ukrayna batıyı Rus saldırganlığından koruyor.

TÜRKİYE, BUĞDAYIMIZI ÇALAN RUSYA'NIN MÜŞTERİLERİ ARASINDA BULUNUYOR...


Biz müzakere masasına dönmeye hazırız. Ama bu süreç Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün yeniden tesis edilmesi ilkesine dayanmalıdır. Rusya’nın Karadeniz’deki faaliyetlerinden dolayı Ukrayna limanları bloke edildi ve bu hâlâ bloke altında kalmaya devam ediyor. Rusya küresel gıda güvenliğine büyük bir tehdit oluşturdu. Limanlarımızda uluslararası pazara çıkaramadığımız toplam 22 milyon tahıl bloke altında kalmaya devam ediyor.

BM ile birlikte bu sorunu çözmek için ilgili yollar arayışındayız. Sorun Rusya Federasyonu'ndan kaynaklıdır. Karadeniz'i tehlikeye sokan Ukrayna mayınları ve askerleri değil, Rusya'nın fırlattığı füzelerdir. Rusya utanmaz bir biçimde Ukrayna’ya ait olan buğdayları çalıyor ve işgal edilmiş Kırım’dan çıkarmaya çalışıyor. Çalıntı tahıl yabancı ülkelere satılıyor. Türkiye de bu ülkeler arasındadır. Biz bu konuda Türkiye’nin yardımcı olması için Türkiye’ye başvurumuzu yaptık.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAK: Ajanslar

Gazeteler