head
2183026 810x458 75f08
Perşembe, 28 Mart 2024

YORUM--HABER...

 

Alanya Güneşi Gazetesi olarak 16 Milyon İstanbullu'nun takdirine bırakıyor ve soruyoruz?

--Eeeeeyyyy Ak Parti'liler!

--Bu mudur sizin gönül belediyeciliğiniz?

--800 binden fazla bir Oy farkı alarak İBB Belediye başkanlığına İstanbul halkının Oyları ile seçilen Başkan Ekram İmamoğlu'nun hizmet imkanlarını neden engelliyorsunuz?

--Bu mudur sizin İstanbul sevdanız?

--Bu mudur sizin İstanbul halkına Hizmet aşkınız?

Eeeeyyyy Ak partililer!

--Yoksa siz İstanbul halkını cezalandırmak mı istiyorsunuz?

--Unutmayın!

Millet iradesi her şeyin üstündedir.

-- AK PARTİ İstanbul da seçimi kaybedince,Merkezi Hükümetin( Ankara) İBB Başkanlığına 1milyar tl ( 1 katirilyon) eksik hizmet parası göndermesi yetmiyor gibi;Meclis üyelerinin de sürekli İmamoğluna engeller çıkarması İstanbul halkına ve Türk halkına yaptığı yanlıştır ve bunu halkımız görmektedir ve gelecek bir seçimle halk sizi cezalandıracaktır Eeeeeeeeyyyyyy AK PARTİ.

İBB MECLİSİ 2 ibb meclisi nde ekrem imamoglu ile tevfik goksu 12235464 8088 amp 3c8fb

BAŞKANIN HİZMET İÇİN İSTEDİĞİ BÜTÇEYİ TIRPANLADILAR...

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun nakit akışı için kredi alıp, eski borçların kapatılması için İBB Meclisi’nden istediği 2 milyar 225 milyon liralık borçlanma talebi kesintiye uğradı. İBB Meclisi, İmamoğlu’na 1 milyar 525 milyon liralık borç alma yetkisi verdi. İmamoğlu “İBB’nin ihtiyacı olan rakam aslında bizim talep ettiğimizin de çok üstünde. Meclisin yetkisi maksimum 2 milyar 225 milyon lira olduğu için bu talepte bulunduk. 2019’da tüm kurumlarda olduğu gibi İBB’nin de gelirleri düştü. Merkezi hükümetten gelen gelir de ilk 6 ayda düştü. Takdir meclisin” dedi.

ACİL ÖDEMELER İÇİN İSTENEN 2 MİLYAR 225 MİLYONLUK BORÇ, 1 MİLYAR 525 MİLYONA DÜŞÜRÜLDÜ...

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Haziran seçimlerinden sonra ilk kez 8 Temmuz günü toplanan İBB Meclisi'nde belediyenin mali tablosunu ortaya koymuş ve borçlanma talebinde bulunmuştu.

Nakit akışın düzeltilmesi için acilen kredi bulunması gerektiğini belirten İmamoğlu gelirlerde ortaya çıkan düşüş neticesinde bütçe açığının 4 milyar TL daha arttığını, bu nedenle ortaya çıkan toplam net borçlanma ihtiyacının 7,2 milyar TL'ye yükseldiğini, bu rakama kredi geri ödemeleri de eklenince gerçek borçlanma ihtiyacının 9,8 milyar TL'ye ulaştığını vurgulamıştı.

Hedeflerinin 9,8 milyar TL yerine 6, 5 Milyar TL'lik bir borçlanma ile bütçe hedeflerini tutturmak olduğunu söyleyen İmamoğlu, “Bu borçlanma ihtiyacının minimum 2,2 milyar TL'si için bu meclisten onay almayı planlıyoruz. Şimdiki talebimiz, bu ihtiyacın münhasıran oylanması ve kabulüdür. Gerçekte, talep ettiğimiz şey tam olarak bir borçlanma bile değildir. Nakit akışı için kredi alıp, eski borçların kapatılmasıdır. Böylece vade uzatılacak ve piyasanın rahatlatılması sağlanacaktır. Aksi taktirde, bu şehre ve bu belediyeye gerçekten iş yapan yüzlerce yüklenici şirket batırılmış olacaktır” demişti. AKP grubu da borçlanma yetkisine onay vereceklerini açıklamıştı.

İBB MECLİSİ 3resimid 88753811 8875381 16075

 

TALEP MECLİS’E SUNULDU...

Borçlanma talebi 11 Temmuz tarihli meclis oturumunda gündeme geldi. Talebe ilişkin hazırlanan komisyon raporunda İBB'nin nakit ihtiyacının karşılanması ve projelerin finansmanında kullanılmak üzere yurt içi bankalardan kaynak teminine gidilmek üzere 2 milyar 225 milyon lira borç alma yetkisi istendiği belirtildi.

Taleple ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu ile ilgili hazırlanan raporda, 2019 yılı bütçesinde toplam 3 milyar 200 milyon lira iç ve dış borçlanma öngörüldüğü bu tutarın 1 milyar 525 milyon TL'sinin iç borçlanma olduğu belirtildi.

Bu çerçevede İBB Mali Hizmetler Daire Başkanlığı Finansman Müdürlüğü'nün 2 milyar 225 milyon liralık borçlanma talebinin kamu kaynaklarının hesap verilebilirliği, mali saydamlığı ve mali bütçe disiplininin sağlanması ile harcamaların ve finansman ihtiyacının program dahilinde gerçekleştirilmesi için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na 1 milyar 525 milyon TL borçlanma yetkisini verilmesi uygun bulundu.

TARTIŞMA ÇIKTI...

Karar oybirliği ile kabul edildi ancak oylamadan önce tartışma yaşandı.

Ekrem İmamoğlu, geçen yıl bütçede bu şekilde belirlendiği için rakamın düşürülmesine tepki göstererek “Sadece merkezi hükümetten gelen rakamda bile ilk 6 ayda 1 milyar liraya yakın azalma var. Bu ekonomi ortamında borçlanma değeri çok daha yukarı çıkmıştır. Türkiye'nin her kurumunda olduğu gibi 2019'da İBB de geri düşmüştür. Talep ettiğimiz rakamın meclis tarafından idareye verilmesini dilerim. Takibi takdir meclisindir” dedi.

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı da geçtiğimiz yıllarda bütçede öngörülenin üstünde geçen borçlanma kararlarına örnekler vererek “Belediyenin bütçesindeki rakam buydu demek doğru değil. AKP şunu demek istiyor: ‘Biz bunu uygun gördük.' İBB'nin bugün 30 milyara yakın borcu var. 10 milyar cari açığı bulunuyor. Bu belediyeyi bu noktaya biz getirmedik. Her şeyi borçlanma ile yapmaya kalkmasaydınız borç limitimiz bu noktaya gelmezdi. Şimdi sizin bıraktığınız tabloda İstanbul'u ayağa kaldırmak için bir hamle yapıyoruz. CHP olarak bugüne kadar ilkesel olarak karşı olduğumuz ama bugün mecbur olduğumuz bir konuya hizmetlerin devam etmesi için ‘evet' diyoruz. Şimdi siz diyorsunuz ki ‘İstanbul'a hizmet etmeyin, yatırım yapmayın. Size verdiğimiz 1 milyar 525 milyon lira ile sizin yarattığınız borçların faizlerini ödeyin.' Biz yönetime gelirken mali tabloyu biliyorduk. İstanbul'da tek kuruş bu saatten sonra israf edilmeyecek. İsraftan kesilen paralarla oluşan kaynaklarla İstanbul'a yeni hizmetler yapılacak. Sizin tüm engellemelerinize rağmen. Bu kadar sıkıntınız varsa 1 milyar 525 milyon lirayı da vermeyin daha etik bir şey yapmış olurdunuz” diye tepki gösterdi.

AKP Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş da ilkesel olarak söz verdikleri belediyenin ihtiyacı olan borçlanma yetkisini verdiklerini belirterek bu borçlanmanın neden istendiğinin kendilerine açıklanmadığını savundu.

CHP'li Meclis Üyesi Abdul Fettah Dindar, komisyona Finans Müdürü'nün bilgi verdiğini söyledi. İstenen borcun 883 milyon lirasının dış borç kredi ödemesi, 500 milyon lirasının iç borç kredi ödemesi için kullanılacağını açıkladı.


“O PARAYI BİZ YÖNETMELİYDİK”...

Ekrem İmamoğlu da 1.3 milyara yakın faiz borç ödemesi yapılacağını belirterek “Yaratılan en büyük handikap şu dur. Haziran ayında 1.7 milyara yakın paranın seçimi kazandığımız gün itibariyle tamamının harcanmış olması. Nerelere harcandı bakılıyor. Biz 1.7 milyar da dahil seçildiğimiz an itibari ile finansman dengesi oluşturmak adına biz yönetmeliydik. Doğalı buydu. Ama onu da biz yönetemedik ne yazık ki. Talep ettiğimiz borçlanma talebi ihtiyacımızın çok çok altında. Meclisin maksimum yetkisi bu olduğu için bu rakamı istedik” diye konuştu.

 

AKP'li İBB Meclis Üyesi Ömer Lütfi Arı ise meclis başkanının tartışmalara cevap vermesini doğru bulmadığını söyledi.

İmamoğlu ise “Yüzde 100 haklısınız. Çünkü uzun yıllardır belediye başkanlarının yönetmediği bir meclis yaşadınız. İdareyi temsil ediyorum, idarenin nereye borçlanacağına imza atacak kişiyim. Bu konularda grubu değil idariye temsil edecek cümleler kurmaya dikkat ettiğimin altını çizmek isterim” yanıtını verdi.

Daha sonra borçlanma talebine ilişkin dosya oy birliği ile kabul edildi.

Gazeteler