head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 29 Mart 2024

AK Parti Alanya İlçe Teşkilatı Esnaf Komisyonu Başkanı Mehmet Şarani Tavlı,  Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan karara ilişkin açıklamalarda bulundu...


Komisyon Başkanı Tavlı yaptığı açıklamada;
“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından Resmi Gazetede yayınlanan "Yiyecek ve İçecek Hizmeti Faaliyetlerinde Bulunan İşletmelere Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilen Ciro Kaybı Desteği Hakkında Karar"ın yürürlüğe konulmasına karar verilmiştir." açıklamaları Alanyamızda bu sektörde faaliyet gösteren esnaflarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Öncelikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a ve bu kararın alınmasında emeği olanlara, bölge esnafımızın sıkıntılarını ileten Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'na ve bölge milletvekillerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Alınan kararın maddeleri ise şu şekildedir;
1-Destek'den 2019 takvim yılından önce yada 2019 takvim yılında başladığı işine devam eden ve 27.02.2021 tarihi itibariyle faal mükellefiyeti bulunan 2019 takvim yılındaki cirosu 3 milyon lira ve altında olup bu ciroya oranla 2020 takvim yılındaki cirosu yüzde 50 ve üzerinde oranda azalan işletmeler faydalanabilecek.
2-Ciro kaybı desteği tek seferde ödenmek üzere 2 bin liradan az 40 bin liradan fazla olmamak üzere destekten faydalanacak işletmelerin 2020 takvim yılındaki cirolarının 2019 takvim yılındaki cirolarına göre azalan tutarlarının yüzde 3'ü esas olarak verilecek.
3-İşletme cirolarının tespitinde 27.01.2021 tarihi itibariyle 2019 ve 2020 takvim yılındaki vergilendirme dönemlerine ait verilen KDV beyannamesi esas alınacak. Söz konusu tarihten sonra 2019 ve 2020 dönemlerine ilişkin verilen beyannameler (düzeltme beyannameleri dahil) ciro hesaplamasında dikkate alınmayacak.
4-Bu karar kapsamındaki ciro desteği ile daha önce verilen hibe desteğini hak eden işletmelerin, hibe desteğinden alacakları tutar, ciro kaybı desteğinden mahsup edilecek ve kalması halinde artan tutar bu işletmelere ciro kaybı desteği olarak verilecek
5-Fazla veya yersiz ödendiği tespit edilen ciro kaybı desteği ödemesi vergi dairelerince tahsil edilecek.
6-Ciro kaybı desteğine ilişkin başvuru süresi ile diğer usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenecek. 

 

 

 

 

HABER: Mertcan YILMAZ

Gazeteler