head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 29 Mart 2024
Cumartesi, 05 Aralık 2020 18:49

DAĞLARIMA DOKUNMA...

Yazan
Ögeyi Oylayın
(4 oy)
Akıl alacak gibi değil ya...Duyunca kulaklarıma inanamadım... Değirmendere Mahalle Muhtarımız Kasım Günay anlattı, anlattıkça dinledim, şaşkınlığım bir kat daha arttı.Muhtar Günay da olayın vahameti ve heyecanını iliklerine kadar hissediyor ve anlatırken büyük heyecan duyuyor.


Kardeşim , Dağlarıma Dokunma... Benim ve benim gibi bolgede yaşayan vatandaşlara sordun mu, he sordun mu ayen... " Sen bu topraklarda doğup büyüdün, baban, deden, büyük deden, büyük dedenin de büyük dedesi bu topraklarda doğdu , büyüdü, kardeşim olay şu şekilde dedin mi. Bu şekilde yapmak zorundayız dedin mi..
Dağlarıma Dokunma...
Bunu bilir, bunu derim ben... Çek ellerini dağlarımdan...
Çek ellerini kutsal bir zatın uyuduğu Ardıç Evliyası civarından .


* *
Muhtarımız Kasım Günay'ın verdiği bilgiye , anlattıklarına şaştım kaldım.
Muhtar Kasım Günay anlatıyor.
"Jandarma komutanıyla oturuyorduk, dedi ki, askerlerle Çıplaklı Düğün Salonuna gidecem, hayırdır dedim. Dedi ki, haberin yok mu, Alanya Belediyesi Asmaca ile Değirmendere Mahalleleri arasında taş ocağı açacak. Bu nedenle bilgilendirme toplantısı yapıyor.Biz de güvenliği sağlamak için orada olacağız. Gel sende gidelim, gitmez miyim, bize haber de vermediler, hem şaşırdım, hem de gittim tabiki. Asmaca Muhtarı orada, beş altı Asmacalı vatandaş. Girdim oturdum, sanki yangından mal kaçırılıyor. Bu arada, üzerindeki Alanya Belediyesi montunu çıkartan belediye çalışanı salona giriyor. Amaç salonu dolu gostermek. Vatandaş nerden bilecek, kim kimdir. Belediyeciler tarafından konuşmalar yapıldı, Asmaca Muhtarı taş ocağının açılmasına taraf gibi bir tavır içinde. Alanya Belediyesi nin taş ocağı açmak istediği dağlık alan Asmaca sınırları içinde,ama Asmaca mahallesinin güneyinde, yerleşim yerlerine çok uzak , ama Değirmendere sınırına 150 metre kadar. Ben tavrımı koydum. Daha oncede Bucakoluk da Taş Ocağı sıkıntısını yaşadık, hep evlerin duvarlar çatladı, gariban vatandaş mağdur oldu.Kimse yaralarımızı sarmadı, bir torba çimento almak, çatlayan duvarları yamamak kolay mı. Sonra ocak kapandı. Ama biz yangından kaçarken doluya tutulmuşuz. Taş Ocağı yapılırsa Değirmendere mahallesi biter. Ben tavrımı koydum, olmaz dedim".
Muhtar uzun uzun anlattı...


* *
Birincisi Ardıç Evliyası na çok yakın olan yerde Alanya Belediyesi nin açmak istediği taş ocağının altında Oba Çayı 'nın iki çıkış noktasından birisi bulunuyor, çıktığı noktadan salına salına Değirmendere, Oba dan geçip Akdeniz'e akıyor. Taş ocağında patlatılan bombalarla su kaynağı yok olacak. Yerin derinlerine çekilip gidecek. Bademağacı, Avcılar, Asmaca, Obaalacami mahallerinin geçiş yolu üzerinde bulunan insan neslinin yüzbin yıl nce yaşadığı Kadıini Mağarasının altından her kış çağlayan gibi akan su kaynağı yok olacak.Üzerinde piknik alanarı ve Kadıpınarı Vadisi boyunca dere kıyısındaki cennet yeşil alanlar yok olacak. Irmağın akış noktası üzerindeki Değirmendere, Oba, Kızılcaşehir ve Karakocalı ile Çıplaklı, Alanya'nında belli yerlerinin içme suyunu karşılayan Kadıpınarı Vadisinden sağlanan kaynak suyu yok olup gidecek. Bolge koyleri ve bağlar bahçeler susuzluktan kuruyacak. Dağlık bir coğrafyası olan coğrafyada insanlar inanılmaz sıkıntılar yaşayacak. Binlerce ton taş taşınırken, zaten yetersiz olan yol güzergahında trafik felç olacak. Her yer toz toprak içinde kalacak, bahçeler kuruyup gidecek.


Taş Ocağının zararını en fazla Değirmendere mahallesi halkı çekecek, Çıplaklı ve Oba Mahalleleri de zarardan nasibini alacak. Taa Tosmur'a kadar.
Alanya Belediyesi umuyorum bu yanlış uygulamadan bir an evvel vaz geçer ve kendine , doğaya, suya, insanlara zarar vermeyeceği bir mekan bulup yatırımını oraya yapar. Her halde insanlara zarar verecek, doğayı bitirecek, Oba Çayı'nı kurutacak bu yatırımdan vaz geçer.
Diyorum ki, Dağlarıma Dokunma...


Dim Alacami de yapılması planlanan ve iktidar hariç, ortağı ve bütün mualefet partilerinin "hayır" ediği HES projesi gibi , Alanya Belediyesi'nin Taş Ocağı açma projesinin yanlış olduğu aşamasında aynı duyarlılığı siyasilerden ve idarecilerden, başta da Belediye Başkanımız Adem Murat Yücel'den Değirmendere ve civar halkı olarak bekliyoruz.
"Ah" almayın ve lütfen, Dağlarıma Dokunma'yın...

Okunma 7738 kez Son Düzenlenme Cumartesi, 05 Aralık 2020 18:52
Zeki DEMİR

DOKUNDURMALAR

Gazeteler