head

2183026 810x458 75f08
Cumartesi, 23 Kasım 2024
Çarşamba, 08 Mayıs 2019 16:35

1944 Türkçülük Turancılık davası

Yazan
Ögeyi Oylayın
(9 oy)
    1944Türkçülük ve Turancılık davasının 75. yılında bütün Türk milliyetçilerine selam olsun. Rahmetli Alparslan Türkeş ve Hüseyin Nihal Atsız 1944 Türkçülük ve Turancılık davasının baş aktörleriydi... Suçları Türkçü olmaktı, bu suçla yargılandılar... Türk Milletini sevmek ve yüceltmek ülküsünden başka bir davaları yoktu.
 
Prof Ramazan Demir hocamız, son makalesinde, Hüseyin Nihal Atsız için, "Türkçü düşünür" diyor. ve "Bozkurtların dirilişi ve bozkurtların ölümü" adlı tarihi romanların yazarken, ne Orhun Vadisini, ne Ötüken'i, ne Bilge Kağan yazıtını, ne de Bilge Tonyukuk'un Bengü Taşlarına yazılmış kitabelerini görmemişti" diyor...
 
Ve, Ötüken Coğrafyasında ve Orhun Vadisinde dolaşırken aklıma 1944 Sirkeci tabutlukları geldi" diyor
 
Atsız hocanın, Üniversitedeyken yazığı bir makale, öğretmeni Mehmet Fuat Köprülü'nün dikkatini çekiyor ve 1931 yılında Üniversitede asistan olarak çalışmaya başlıyor. O yıllarda, hocası Fuat Köprülü, Zeki Velidi Togan, Abdülkadir İnan gibi isimlerle birlikte "Atsız Mecmua" isimli Türkçülük yanlısı bir dergi çıkartmaya başlıyor. Dergide yayınlanan bir makalesi nedeniyle 1933 senesinde asistanlıktan uzaklaştırılıyor.
 
Daha sonra öğretmenliğe dönmeye karar vererek, Malatya'da ve Edirne'de Türkçe öğretmenliği yapıyor. Bu sırada "Orhun" adlı bir dergi çıkartmaya başlıyor. Ama maalesef, derginin yayınına, bakanlar kurulu tarafından son veriliyor.
 
1939-1944 seneleri arasında Boğaziçi Lisesi'nde görev yaparken, Orhun isimli dergiyi tekrar yayınlamaya başlıyor. Orhun Dergisi'nin bir sayısında dönemin başbakanı Şükrü Saracoğlu'na açık mektup yayınladı. Pertev Naili Boratav, Sabahattin Ali gibi isimlerin Marksist bir hareket içinde olduğunu öne sürüyor ve Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in istifa etmesini istiyor. Tepkiler nedeniyle Boğaziçi Lisesi'ndeki görevinden de alınıyor ve Orhun Dergisi yine kapatılıyor. Sabahattin Ali'nin, açtığı hakaret davası sonucu 6 ay hapis cezası alıyor. Sonrasında, 1944 senesinde dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün konuşması neticesinde Atsız 6.5 sene hapse mahkum ediliyor. Ankara Adliyesi’nde ilk duruşma 26 Nisan 1944'te, ikinci duruşma 3 Mayıs 1944'te yapıldı. Duruşmalar sırasında önce Adliye önünde daha sonra Ulus Meydanı’nda gençler gösteriler yapıyor. Polis olayları şiddetle bastırıyor ve 165 kişi gözaltına alınıyor.Bu dönemde çeşitli işkenceler yapıldığından söz edilir. Aynı gün Atsız hoca tutuklanmıştır.
 
O dönem, Aralarında Dr. Üsteğmen Fethi Tevetoğlu, Piyade Üsteğmen Alparslan Türkeş, Türk Tarihi Profesörü Zeki Velidi Togan, Ankara Konservatuarı Direktörü Orhan Şaik Gökyay, Atsız’ın kardeşi edebiyat öğretmeni Nejdet Sancar ve İstanbul Üniversitesi doktora öğrencisi Reha Oğuz Türkkan’ın da bulunduğu bazı sanıklar
 
tutuklanmıştır. Dava, İstanbul 1 No’lu (Sıkıyönetim) Mahkemesi’nde görüldü. Toplam 23 sanık yargılandı.
 
Atsız hoca, 1950'de "Orkun" isimli derginin yanı sıra "Ötüken" isimli dergiyi de yayınlamıştır. "Ötüken" deki yazıları yüzünden de 15 ay hapis cezasına çarptırılmıştır.
 
1952 de Haydarpaşa Lisesi'nde öğretmenlik yaparken "Türkiye'nin Kurtuluşu" isimli konferansı yüzünden Haydarpaşa Lisesi'ndeki görevinden alınarak kütüphaneye tayin edilmiş ve aynı yıl emekli olmuştur.
 
Geçirdiği kalp krizi sonucu 11 Aralık 1975'de hayatını kaybeden Atsız hocayı rahmetle anıyorum..
 
O YILLARDA YAŞANANLARIN BENZERLERİNİ,BAŞKACA GEREKÇELERLE ERGENEKON VE BALYOZ DAVALARI SÜRECİNDE YAŞADIK.
 
Atsız'a göre 3 Mayıs, “Türkçülüğün gafletten ayrılışı can düşmanlarını tanıdığı dost sandığı hainleri ayırdığı” gündür.
 
Atsız hoca, 3 Mayıs hareketlerini anma programı olarak ilk defa 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane Askerî hapishanesinde Nihal Atsız ve arkadaşları tarafından Türkçülük günü olarak anılmıştır.
 
ATSIZ'DAN BİR İKİ SÖZ
 
-YUFKA YÜREKLERLE ÇETİN YOLLAR AŞILMAZ
 
-SİYASETTE MUHABBET, HEPSİ YALAN PALAVRA, DOĞRU SÖZÜ KÜLTİGİN KİTABESİNDE AR
Okunma 11504 kez Son Düzenlenme Perşembe, 17 Ekim 2019 21:07
Cengiz SAVAŞERİ

SİVRİ KLAVYE

Gazeteler