Dönüşüm iyi yönde ise mesele yok, ancak eskinin yenilenmesi yani ayni kütlenin o mevkide bulunması ise inkişaf sayılamaz, iyileştirme oluşturamaz.
Ada bazında yapılmayan kentsel dönüşüm diye adlandırılan bu hareket hem öngörülen nüfus oranına negatif etki eder ve kalabalıklaşma ortaya çıkarır hem de nefes alınacak alanların ortaya çıkması gibi bir sonuç doğurmaz. Yani eski hamam eski tas, değişen gelişen bir durum yok.
Sn. Murat Kurum bakanımız her ne kadar bu durumun öneminden her fırsatta söz etse de ortaya çıkan ürün verimsiz ve tatsız olmaktan öte işe yaramaz.
Belediyecilikteki maharetleri her daim dillerde olan Sn. T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan beyefendi bu konuda mutlaka yol gösterici olmalı konuya el atmalı ve yaşanan bu yanlış uygulamalara son verilmeli ivedilikle düzeltilmelidir.
Bir binanın yeniden yapılması, yenilenmesi kentsel dönüşüm olamaz. Olsa olsa o binanın dayanıklılık derecesinde iyileştirme olur. Yeni yeşil alan , oyun alanı, spor alanı gibi insan ihtiyacı olan ögeleri ortaya çıkaramaz. Bu bina bazındaki uygulamalardan sonuç almak mümkün olmaz. Acilen konuya çözüm için ada bazında uygulamaya geçmeli ve ortaya yaşanabilir ve kaliteli alanlar çıkarılmalıdır.
Gelelim Alanya'mıza...
Burada da aynı durum söz konusu olmakla beraber , buna ilave bir tehlike barındırmaktadır. O da bugüne kadar pansiyon, apart otel, butik otel gibi adlandırılan küçük kapasiteli şehir içi tesislerin durumudur. Hemen hemen tüm mahallelere dağılmış ve bulundukları bölgede ekonomik anlamda hareketlilik yaratan bu tesisler kentsel dönüşüm adı altında ufak meskenlere dönüştürülmekte , ortadan kaybolmak ta ve etrafında o tesise bel bağlamış insanları , işletmeleri zora sokmaktadır.
Bu küçük tesislerin sayısı hiçte azımsanmayacak kadar çoktur ancak her geçen gün erimekte sayıları azalmaktadır. Yerlerine bir artı bir ve benzeri meskenler inşa edilmekte ağırlıklı yabancılara satılmaktadır. Şimdilik para geliyor diye sevinilen bu durum ileriki günleri karanlığa yönlendirmektedir.
Bu turistik tesislerin yerine yapılan meskenler ekonomik anlamda devamlı bir getiri oluşturmamak ta, bizleri boş meskenlerle yaşamaya yönlendirmekte ve turizm anlamında büyük kayıplara yol açmaktadırlar. Bu meskenleri alanlar yılda birkaç hafta tatile gelmekte diğer zamanlarda da buraları boş tutmaktadırlar. Kayıp ortada , yılda üç yüz geceleme yapan bir apart otel ünitesi meskene dönüşünce yılda yirmi beş otuz gecelemeye gerilemektedir. Kaldı ki bu küçük tesislere gelen müşterilerin çevreye bıraktığı kazançta oluşturdukları ekonomik hareketlilikte hiç küçümsenemez.
T.C. Alanya Belediyesi başkanı Sn. Âdem Murat Yücel Bey bu konuda mutlaka gerçekleri görmekte ve durumun vahametini hissetmektedir. Alanya kendisi ve ekibinden bu konuda radikal tedbirler alınmasını beklemektedir. Turistik ya da belediye sınıfı yatak sayısının azalması mutlaka önlenmeli ivedi olarak konu neşter altına alınmalıdır kanaatimce.
Kalın sağlıcakla.
Cemal Palamutçu
Son günlerde bir kentsel dönüşüm furyası aldı başını gidiyor. Gerek ülke genelinde gerekse ilçemiz Alanya'da ardı ardına yıkılan binalar ve yanı başlarında da asılı bir levha.'' Kentsel dönüşüm''...
Yayınlandığı Kategori
Yazarlar