head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 19 Nisan 2024
Salı, 27 Eylül 2022 05:47

Komisyonculuk, alışkanlık oldu

Yazan
Ögeyi Oylayın
(1 Oylayın)
Anap döneminin bakanlarından, şimdilerde Doğru Parti genel başkanı Rifat Serdaroğlu ile bir sohbet imkanım oldu. Sohbet esnasında genel siyasete dair ve de ülke meselelerine ait konulara değinmiştik.

“ Eskiden de yolsuzluk, yandaş kayırmacılığı, rüşvet olayları olurdu, ama son yıllarda iyice göze batar hale geldi, artık komisyonsuz bir iş yapılmıyor, hiçbirşey alınıp satılmıyor ” şeklindeki cümlesi, beni çok düşündürdü.

Her gün medyada, sosyal paylaşım sitelerinde, yazılı basında birçok yolsuzluk haberleri, zimmete para geçirme haberleri öne çıkar oldu. Haksız kazanç sağlamak adeta moda oldu. Geçmişte bankaların içini boşaltıp yurt dışına kaçanların haberlerini anımsıyorum. Bir dönem vergi borcu olanların listeleri de yayınlanırdı. Ne olduysa gizlenir oldu. Bazı firmaların vergi borçlarının affa uğradığı gibi iddialar vardı.

Türk milletinin genlerinde olması gereken Ahilik, unutuldu. Müşterisini siftah yapmayan komşusuna yönlendiren esnafa şahit olan varmı?. Veya Cuma namazına dükkanının kapısını açık bırakarak giden esnaf kaldı mı?. Hacı Bektaş-ı Veli’nin tavsiyesiyle Ahi Evran tarafından kurulan bu esnaf dayanışma teşkilatı, Anadolu halkını, hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen, sanatkârların yetişmesini sağlayan bu kuruluş, yüzyıllarca ayakta kalmış.

Artık günümüzde acımasız ticari kurallar var. Samimi yaklaşımların yerini çıkarcı düşünceyle ilişki kurmalar aldı. Çıkarcı ilişkiler her alana sirayet etmiş. % 90 nının Müslüman olduğu iddia edilen milletimizdeki İslam inanışına sadık kalan, Peygamberimizin (S.A.V) hadislerini, sünnetini bilen ve uygulayan kaç kişi kaldı.

Siyasetten bahsetmeye gerek yok. Oy alabilmek için partilerin ne gibi propoganda yöntemlerine baş vurduğunu görüyoruz. Her siyasetçinin söylevlerine baktığımızda, sanki hepsi en doğru ve heykeli dikilecek kişiler olarak topluma tanıtılıyor.

Başta belediyeler olmak üzere devlet kurumlarına yollanan müfettişlerin raporları, az da olsa gündeme geliyor. Sayıştay raporlarında suçlu bulunan yöneticilerin davaları, zaten yıllarca sürüyor.

Bazı ekonomistler, yapılan yatırımların maliyet hesaplarını yapıyor ve açıklıyor. Başka ülkelerdeki benzer yatırmlarla karşılaştıranlar da oluyor. Diğer ülkelere göre bizdeki yatırımların 2 misli, bazen de 3 misli fazla olduğunu televizyonlarda haykıranlar oluyor. Kim duyuyor?.

Yazımı Fatih Sultan Mehmet han’ın ‘ahlak öldüğünde millet bölünür. kadı'yı satın aldığın gün adalet ölür. adaleti öldürdüğün gün devlet de ölür’ cümlesiyle bitirmek een doğrusu olacak.

Hoşça kalın, ahlaklı yaşayarak kalın.

Cengiz Savaşeri

Okunma 3717 kez Son Düzenlenme Pazartesi, 26 Eylül 2022 23:48
Cengiz SAVAŞERİ

SİVRİ KLAVYE

Gazeteler