head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 29 Mart 2024

Sağlık Bakan  Fahrettin Koca açıkladı; ölü sayısı 425'e yükseldi, yeni tedbirler geliyor!


Coronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye'de Coronavirüsten ölenlerin sayısının 425'e yükseldiğini açıkladı. Koca ayrıca Bilim Kurulu'nun yeni tedbirler konusunda tavsiyeleri olduğunu ve bu tavsiyelerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletildiğini söyledi.

3 nisan 1 FlN6 a1308

 

Tüm dünyada binlerce insanın ölümüne yol açan coronavirüs salgını Türkiye'yi de sardı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugün Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından tüm Türkiye'nin büyük bir endişeyle beklediği son Coronavirüs vaka ve ölüm sayılarını açıkladı.

Koca bugün yeni vaka sayısının 2786 olduğunu, 69 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu açıklamayla birlikte Türkiye'de toplam can kaybı sayısı 425'e toplam vaka sayısı ise 141 bin 716'ya yükseldi.

YENİ TEDBİRLER GELİYOR...

Bilim Kurulu salgının riskle hissedildiği yerlerde daha sıkı önlemler alınması gerektiği kararını aldığını belirten Bakan Koca "Sayın Cumhurbaşkanmıza bu kararları ilettik" dedi. Koca, "Bilim Kurulu hareketin kısıtlanması tavsiyesi verdi. Bunları Sayın Cumhurbaşkanına sunduk o da kararlarını açıklayacaktır" dedi.

Koca ayrıca "Çin ve Dünya Sağlık Örgütü bize bulaştırıcılık oranı olarak 2,7 demişti ancak bizim İstanbul'daki rakamlarımız 16." dedi.

GÜNLÜK TEST SAYISINDA BÜYÜK ARTIŞ...

Bakanlığın verilerine göre bugünkü test sayısında da büyük artış gözlemlendi. Son 24 saatte 16 bin 165 test yapıldı ve 2 bin 786 yeni vaka tespit edildi. Açıklanan son rakamlarla birlikte Türkiye'de Coronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 425'ya, toplam vaka sayısı ise 20 bin 921'e yükseldi.

484 HASTA İYİLEŞEREK TABURCU OLDU...

Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı verilere göre, Coronavirüs tedavisi gördükten sonra tamamen iyileşen hasta sayısı ise 415'e yükseldi. Toplam entübe olan hasta sayısı ise 783 olarak açıklandı. Yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı ise bin 251'e yükseldi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI ŞEHİT İLAN EDİLECEK Mİ ?

Bakan Koca ayrıca son günlerde sağlık çalışanları arasında artan Coronavirüs kaynaklı ölümlerle ilgili olarak da "Gönlümden şehit olarak geçmeleri yatar" dedi.

3 nisan 2 N6J1 6cc6e

Bakan Koca'nın açıklamaları şu şekilde;

Coronavirüsle mücadelemizde bilinç biraz daha gelişti. Coronanın ne kadar kısa sürede yayıldığını önceki konuşmamızda anlatmıştım. Sağlıklı görünen bir kişi en az 30 kişiye bulaştırmıştı. Bu kişiye virüs taşıyan diyelim. Virüsü en başta taşıdığını kendisi de bilmiyordu. Yanındaki ailesine bulaştırdı. Gittiği hastanedeki muhasebeciye bulaştırdı. Odasındaki temizlik görevlisine bulaştırdı. Temizlik görevlisi ve muhasebeci hayatını kaybetti. İş yerindeki arkadaşına bulaştırdı. O da ailesindeki 5 kişiye bulaştırdı. Bu örneği göz önünde bulundurmanızı rica ediyorum.

EVDEN ÇIKMAYIN!

Bu kadar kişi gözlem ve tedavi altına alınmadan önce de virüs taşıyordu. Şüpheli görülüp karantinaya alınmadan öncede işlerini sürdürüyorlardı. Arkadaşlarıyla buluşuyor kalabalık ortamlara giriyorlardı. Tespit edilmemiş başka hastalar gerçeğini ilave edin. Yayılımın ne kadar kolay olduğunu hatırlayın. Virüsün yayılım zincirini kıracak, kendimizi izole edeceğiz. Büyüklerimi uyarıyorum evden çıkmayın. Gençlerimizi uyarıyorum, virüsü taşıyıp taşımadığını bilemezsiniz.

GENÇLERE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI MI GELİYOR ?

Gençlerimizin bizi anlayacağından emin olmak istiyorum. Bilim Kurulu salgının riskle hissedildiği yerlerde daha sıkı önlemler alınması gerektiği kararını aldı. Sayın Cumhurbaşkanmıza bu kararları ilettik.

Hastalığa karşı zafer elde etmenin yolu yayılmasını engellemektir. Virüsün bütün gücü yayılma fırsatıdır. Virüse bu gücü tanımayalım. Kendimizi izole edelim. Yuvamız en büyük gücümüzdür.

EN RİSKLİ İLLER

--İSTANBUL,

--ANKARA,

--İZMİR,

--KONYA!

Nüfusa göre en riskli illerimiz İstanbul, Ankara, İzmir, Konya'dır. 20 yaşından itibaren daha yoğun görüldüğü, erkellerin kadınlara göre görülme oranının daha yüksek olduğunu söylemek istiyorum. Gençlerim hastalığı ya hissetmemekte yada hafif geçirdiğini daha önce ifade etmiştim. Şuan 25 ilde can kaybımız olmadı.

En yüksek can kaybımız 210 ile İstanbul.

HAYATINI KAYBEDENLERİN %80'İ 60 YAŞ ÜSTÜ...

60 yaş üstünün çok kritik olduğu, yoğun bakımda yatan hastaların %64'ünü oluşturuyor. Hayatını kaybedenlerin %80'i 60 yaş üstü oluşturuyor.

 

YOĞUN BAKIMDAKİ HASTALARIN %74,4'ÜNDE BAŞKA HASTALIKLAR DA VAR...

Yoğun bakımdaki hastalarımızın %74.4'ünde en az bir alt hastalık olduğunu görüyoruz. Risk oluşturan hastalıkların başında astım hastaları geliyor. KOAH hastalarımızın 55-90 yaş arasında seyrettiğini görüyoruz. Hastaların özellikle yaş farkı göstermeden vefat edenlerin olduğunu görüyoruz.

Sosyal izolasyon konusunda çokça çağrı yapmamıza rağmen başarılı olduğumuzu görmüyorum. Başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerimizde uyulmadığını görüyoruz. Belirti vermeyen taşıyıcılar olan gençlerimizin de riski daha fazla arttırdığı ortadadır.

3 nisan 3 EUsVAY7X0AQBDBS 6bd4c

 

 

 

Alanya Güneşi Haber Merkezi

 

Gazeteler