head
2183026 810x458 75f08
Cumartesi, 27 Nisan 2024

Ülke genelinde olduğu gibi Alanya’da da ‘Tarihi geçmiş Coronavirüs aşısı’ polemiği gündeme bomba gibi düştü...

 Alanya Sağlık Müdürü Nadir Aldemir, “Aşıların raf ömrü 9 aya çıkarıldı, bu yüzden elimizdeki aşıların tarihi geçmedi" dedi.

OMİCRON varyantının hızla yayılmasının ardından vatandaşlar soluğu 3. doz aşıları için Alanya'daki sağlık kuruluşlarında almıştı. Coronavirüse karşı aşılarını yaptırarak tedbir alan vatandaşlar ‘Tarihi geçmiş aşı’ şokuyla karşılaştı.

Bilgi, ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aşı Ünitesi görevlilerince verildi. Hastalara "Aşının tarihi 4 gün geçmiş ancak olunmasında bir sakınca yok" dendi.

Bazı hastalar bu yüzden aşı olmaktan vazgeçti...
Konuyla ilgili  açıklamalarda bulunan Alanya Sağlık Müdürü Nadir Aldemir, aşıların güvenli olduğunu, vatandaşların şüphe duymasına gerek olmadığını belirtti.

aşı ların tarihi geçtimi 8c702

‘6 AYDAN 9 AYAÇIKARILDI’...

Konuyla ilgili yaklaşık 1 ay önce Sağlık Bakanlığı’ndan genelge yayınlandığını belirten Aldemir, “Ülke genelindeki tüm aşıların raf ömrü Sağlık Bakanlığı tarafından 6 aydan 9 aya çıkarıldı. Alanya’da da tüm yurtta uygulanan aynı aşı bulunuyor. Bizdeki farklı bir aşı değil. Şu an elimizde bulunan aşıların 9 aylık raf ömrü bitmedi. Aşılarımız güvenli" dedi.

‘ÜRETİCİ FİRMA UZATIR, DSÖ’DEN ONAY ALIR’...
Raf ömrünün yeni çıkan ilaç ve aşılarda etkinlik testine göre 6 aydan 9 aya, 9 aydan da 1 seneye kadar uzatılabildiğini belirten Aldemir, “Raf ömrü Türkiye’de uzatılmıyor. Aşıların yurt dışındaki üretici firmalarının aldığı bir karar bu. Karar alındıktan sonra da Dünya Sağlık Örgütü’nden onay alınıyor. Yeni üretilen her ilaç ve aşıda bu tür güncellemeler olabilir. Bize 1 ay önce gelen genelge Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne de bakanlık tarafından gönderildi. Aşılarımızla ilgili karışıklığa yol açacak bir durum söz konusu değil. Virüse karşı elimizdeki tek silah aşı. Herkesin bir an önce aşısını olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Gazeteler