Kış turizmi denince ilk akla gelen konu, kış şartları özelliklerinden oluşan ve kar kayağı gibi unsurlar oluyor. Oysa, işin özüne bakıldığında bu yaklaşım çok yanlış bir yargıdır.
Aslında, turizmin özellikleri ve tarifi gereği, kış turizmi kış aylarında gerçekleşen bir etkinliktir. Onun için de, her ayrı bölgenin iklim şartlarından oluşan kendi özellikleri kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle de, Alanya’da kış turizminin gelişememesi için hiçbir neden yoktur.
Bu konuda daha önce yazdığım “Alanya’da Kayak Yapmak” başlıklı yazımda konuya değinerek;
Özellikle Mart sonu, Nisan ayı boyunca yörede hem kıyı, hem de kış turizminin birlikte yapılabilmesi, Alanya ve çevresinin ulusal ve uluslar arası düzeyde çekicilik kazanmasını, bu yörede turizm mevsiminin uzatılmasını ve turizm çeşitliliğinin artırılmasını mümkün kılacak bir doğal olanak sunmakta olduğunu, buna göre Bakanlıkça raporda; Yer ve Konum, Doğal veriler, Doğal desen ve Bitki Örtüsü, İklim Değerleri ve Kayak mevsimi, Mülkiyet Durumu, Alt ve Üstyapı Durumu, Arazi Kullanımı ve Planlama Durumu, hedefler, Varsayımlar, Arazi Kullanım Kararları, Kayak Alanları, Yerleşim Merkezi, Ulaşım Sistemi, Genel değerlendirme" başlıkları altında, "çukur ve Hanay Yaylası" alanında Alp disiplini uygulamalarına elverişli, turizm kullanımı ağırlıklı bir merkez olarak geliştirilmesi mümkün görüldüğü kanaatine açıklık getirilmiş olduğunu hatırlatarak, . Bakanlığın burayı “Alanya Akdağ Kış Sporları Turizm Merkezi” ilan ederek, Antalya-Alanya kıyı bandında oluşan yatak kapasitesinin kullanımının tüm yıla yayılmasında aktivite olarak kullanılmak üzere turizm merkezi olarak ilan edilmiş ve planlama çalışmalarına başlandığını Planlı yatak kapasitesi 5000, mekanik tesis kapasitesi 3600 kişi/saat olarak belirlendiğini yazmıştım.
Bu konunun Turizmcilerin iyi değerlendirerek, yatırımlara hız verilmesi, Alanya’da turizmi 12 aya yaymada ve marka olmada en iyi fırsatlardan biridir.
ŞAFAK KURU
Turizm Danışmanı-Yazar