head
2183026 810x458 75f08
Perşembe, 18 Nisan 2024
Cumartesi, 06 Nisan 2019 15:11

Alanya’mızdaki yaya geçitleri

Yazan
Ögeyi Oylayın
(5 oy)
Alanya’mız birçok konudaki zenginligine ilaveten birde yaya geçitleri anlamında oldukça varlıklıdır. Hiç dikkat ettiniz mi bilmem ancak artık yeni uygulamaların hayata geçtigi son günlerde durum dikkate alınmak mecburiyetini herkese hissettiriyor.

 

Yaya geçidinde yayaya yol vermemek yeni trafik uygulamalarında dört yüz seksen sekiz lira gibi oldukça caydırıcı bir meblagı ceza olarak ödemeyi gerektiriyor.Hal böyle olunca boyunlar kıldan ince yapılacak tek hareket uymak.
Alanya’mıza şöyle bir göz atalım bakın neler var farkında olmadıgımız.Tosmur mahallemizden kentimize giren bir araç Ahmet Tokuş caddesi boyunca Mola kavşagından devam eder Atatürk Bulvarından Antalya istikametine dogru seyrederse bakın nelerden geçiyor belki de farkında olmadan.
Bu tanımladıgımız güzergah yedibin metre yani yedi kilometre.Kentin merkezini birbaştan öteki başa kateden bu hatta neler var bir bakalım.Biz konuyu yaya geçitlerine merkezledigimize göre onları ele alalım.
Tosmur ve Oba mahalleleri belde oldukları eski dönemde bu hatta yani D.400’ün kendi bölümlerindeki kısma epeyce alt geçit yapmışlar. İşte bundan dolayı oralarda yaya geçitleri yogun olarak göze çarpmıyor.
Merkeze dogru yaklaştıkça birden bire yaya geçitleri ardı ardına sıralanmış vaziyette neredeyse birbirlerine degecekler. Size abartı gibi geliyorsa aracınıza binin ve durumu yerinde tesbit edip görün bakın gerçek nedir anlayın.
Bu güzergahta kaç yaya geçidi var sizce tahminen? Tahmin etmesi gğç herhalde ben size söyleyeyim. Tamı tamına yetmiş sekiz yaya geçidi.Hepsi bu yedi kilometrede.Bu şu demek oluyor her doksan metrede bir geçit. Dagılım böyle homojen olsa tamam ancak Yalı taksi duragının oldugu yerden Kale Market kavşagına kadar geçitler arasında yirmi beş otuz metre var yada yok.
Şimdi kış ve yogunluk nispeten sezondaki duruma göre kat be kat az. Peki turizm sezonu başlayınca ne olacak.Yaya geçide adımını attımı araçlar durmak zorunda öyle degil mi? Şöyle bir hayal edin o günlerdeki yogunlugu ardı arkası kesilmesi zor bir kalabalık bu geçitleri kullanacak. Peki o günlerde araçlarıyla bu güzergahı kullanmak durumunda olanlar ne yapacak.Muhtemelen yaya geçitlerinde sezonun bitmesini bekler olacaklar .İşte o zaman bu gerçegi fark edecekler ve sabır talep ediyor şlacaklar.
Bu kadar geçit yerine daha donanımlı belki ışıklı yaya geçitleri olsa da herkesi birbiriyle yüz göz etmese hem yaya hemde araç kullananlar magduriyet yaşamasa daha iyi olmaz mı?
Yerel seçimlerin yaklaştıgı bu günlerde aday olan arkadaşlar mutlaka buna da bir çözüm üretmek üzere bir proje geliştirirler ve en önemlisi seçilince uygularlar.Sigara paketlerine yazılan istek ve temenniler bölümünde yer alıp çöp olmazlar.
İcra makamında yer alan seçilmiş arkadaşlar bu ve bunun gibi durumları çözmeye talip olduklarını beyanla başa gelip sonra da Aziz Türk milletinin yüksek hoşgörüsüne sıgınıp nasıl olsa unuturlar ve sorgulamazlar diyerek konuları sümen altı etmezler umarım.
Cemal Palamutçu

Okunma 10212 kez

Gazeteler